Реклама / Ads
13| 33585 |15.07.2021 ПОЛИТИКА

„Брюксел за България“ напомнят: Искаме отстраняване на Гешев, съдебна реформа, промяна на изборния закон и лустрация

.
Източник: Facebook
Неформалното обединение „Брюксел за България“, което започна граждански протести в Брюксел миналото лято, паралелно с протестите у нас, излезе с позиция за последните политически събития в България. От обединението се надяват да са добре разбрани, особено от „Има такъв народ“, „Демократична България“ и „Изправи се! Мутри вън!“.

Ето и цялата позиция на обединението:

 

„На 15-ти юли 2020 българи в Брюксел за първи път се събрахме на протест в центъра на столицата на Европейския съюз. Недоволството си от управлението в България изразявахме многократно цяла година. Искахме оставка на Борисов и неговия кабинет, оставка на Гешев, реформа в съдебната система... Но най-важното ни искане беше промяна, а не подмяна.

 

В идните дни, или година по-късно от онзи 15-ти юли, ще бъде конституирано новото Народно събрание и новото правителство.

 

Ние, от „Брюксел за България“, искаме да напомним своите искания отново, защото те остават валидни и днес. А ние пък оставаме в готовност да подновим нашите протести, в случай, че новата власт в лицето на депутатите от парламентарно представените сили и новото правителство не предприемат незабавни действия относно:

 

- Отстраняване на Иван Гешев като главен прокурор и на настоящия Висш съдебен съвет. Съответно кристално чиста и независима процедура по избиране на нов главен прокурор и Висш съдебен съвет, които да работят за установяване на върховенство на закона в България;

 

- Съдебна реформа, която да изчисти всички съмнения за зависимости и която да е гарант за реална борба с корупцията;

 

- Промяна на изборния закон с цел гарантиране на честни и свободни избори чрез въвеждане на дистанционно гласуване;

 

- Законодателни промени, които гарантират независимостта на медиите и контролират тяхното финансиране;

 

- Лустрация, с цел недопускане на бивши агенти на ДС до висши държавни постове.

 

Оттам насетне България може да започне да се изправя на крака, а новото правителство да работи ускорено за привличане на инвестиции, пренасочване на средства от нечии джобове към образование и иновации и още много други реформи в отделните сектори. За да може Родината ни да се превърне в пример за модерна и развита държава, а не да продължи да бъде пример за най-бедна и най-корумпирана.

 

Напомняме на новите избраници, че нашата памет не е къса и че ние протестираме не за да бъде инсталиран някой някъде на някое държавно кресло, а да назначим този някой, за да служи на нас, а не на задкулисието.

 

Напомняме, че ние, гражданите, не служим само за да дадем гласа си, за да може някой просто да се възползва от него. Ние, гражданите, сме част от гражданското общество, т.е. суверенът, чиято роля е да бъде коректив на властта и от чиито искания тази власт да се ръководи.

 

Надяваме се да сме ясни и добре разбрани. Особено от „Има такъв народ“, „Демократична България“ и „Изправи се! Мутри вън!“.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 5044 |26.02.2021 ПП „Републиканци за България“ представя политиките в сектор „Околна среда“ . 10| 4479 |25.02.2021 ПП „Републиканци за България“ представя политиките в сектор „Външна политика“ . 8| 4394 |24.02.2021 ПП „Републиканци за България“ представя политиките в сектор „Здравеопазване“ . 9| 3754 |24.02.2021 ПП „Републиканци за България“ представя политиките в сектор „Спорт“

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads