Реклама / Ads
10| 4577 |25.02.2021 ПОЛИТИКА

ПП „Републиканци за България“ представя политиките в сектор „Външна политика“

.
ПП „Републиканци за България“ стартира серия от уебинари, на които представя различните секторни политики, които ще залегнат в предизборната програма на партията.
 

Експерти от сектор „Външна политика“ изготвиха предложения, които са сведени до пет.

 

Представянето им бе направено от координатора на сектор „Външна политика“ д-р Джема Грозданова – Международен секретар на партията, Иван Анчев - координатор на сектор „Политики към българите в чужбина“ и Владимир Владимиров - политически анализатор на Западните Балкани. И тримата са членове на Изпълнителния съвет на Републиканци за България.

 

Предложенията, с които ПП „Републиканци за България“ излиза и ще работи са:

 

1.     Подкрепяме по-задълбочената интеграция в ЕС и процеса на разширяване

Запазването на единството на ЕС, особено след Брекзит, е задължително условие за бъдещото задълбочаване на взаимодействието между държавите членки и утвърждаването на глобалната роля на Съюза. За успешното функциониране на ЕС е необходимо засилване на демократичната легитимност, прозрачност и ефективност, включително чрез по-активна роля на националните парламенти и прилагане на по-ясен и видим механизъм на европейско законодателството.

Подновяването на разговора за разширяването на ЕС стои на дневен ред и е приоритетен въпрос за нас. От геополитическа гледна точка, процесът на постигане на пълноправно членството в Съюза и пълната интеграция на държавите – кандидатки генерира сигурност и гарантира стабилност в региона.

 

2.     За нас колективната отбрана и трансатлантическото сътрудничество нямат  алтернатива

Евроатлантическата интеграция е изключително важна на фона на настоящите предизвикателства пред сигурността, особено в контекста на засиленото влияние на трети страни в региона на Черно море и на Балканите. НАТО е формат, който гарантира мир, стабилност и върховенство на закона. Алиансът има нужда от адаптация към новата среда за сигурност и от стабилни отношения между партньорите.

 

Приоритетно за РБ е сътрудничеството между НАТО и ЕС, което трябва да постигне пълния си потенциал, особено за развиване на способностите в двете организации.

Подкрепяме политиката на „отворени врати” на Алианса, водени от убеждението, че евроатлантическата интеграция е основно средство и реална възможност за постигане на дълготрайна стабилност в страните кандидатки за членство.

 

3.     Възобновяване на ролята на България в регионалното сътрудничество

Българското председателство на Съвета на ЕС даде нов импулс на разширяването в посока към Западните Балкани. Оценяваме ветото от страна на България за началото на преговорния процес с РСМ и Албания като непоследователно и недалновидно решение. На мнение сме, че страната ни може да защити ефективно интересите си в рамките на преговорния процес на ЕС с Република Северна Македония и Република Албания и той трябва да започне възможно най-бързо.

Особено внимание отделяме на регионалното сътрудничество във формати, продиктувани най-вече от факта, че сме непосредствени съседи с две държави-членки на ЕС и три страни-кандидатки.

 

Подкрепяме преговорния процес със Сърбия и Черна Гора, като отчитаме националния интерес.

 

Ефективният диалог с Турция трябва да продължи. Изпълнението на споразумението между ЕС и Турция от март 2016 г. изигра основна роля за намаляването на броя на незаконно пристигащите в България мигранти. Подкрепяме развитието на отношенията между България и Турция в дух на сътрудничество в областта на сигурността и отбраната и икономическата сфера.

 

4.     Утвърждаване на стратегическото партньорство със САЩ

 

САЩ и България споделят обща воля за задълбочаване на стратегическото партньорство в области от взаимен интерес: сигурност и отбрана; енергийна сигурност; върховенство на закона; образование и връзки между народите на България и САЩ; борба с тероризма. Отмяната на визовия режим за българските граждани е приоритетен въпрос. Оставането на България извън Програмата за безвизови пътувания - Visa Waiver Program (VWP) възприемаме като несъответстващо на нивото на двустранните отношения.

 

5.     За ограничаване на позициите на Русия в България и региона

В отношенията си с Русия отчитаме националния интерес и единната ни политика със страните-членки на ЕС и НАТО. В средносрочен план развитието на българо-руските отношения зависи от преодоляването на напрежението породено от кризата в Украйна. Анексията на Крим е тежко нарушение на международното право. Обвързваме изпълнението на Минските споразумения с преразглеждането на санкциите срещу Русия. Националният интерес на България предполага диверсификация на енергийните източници и отслабване на руското политическото влияние в региона.

 

През следващите седмици експертите на ПП „Републиканци за България“ ще представят всички секторни политики, върху които ще работят занапред.

 

Още може да видите във видеото:




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 4499 |24.02.2021 ПП „Републиканци за България“ представя политиките в сектор „Здравеопазване“ . 9| 3846 |24.02.2021 ПП „Републиканци за България“ представя политиките в сектор „Спорт“ . 18| 4877 |22.02.2021 ПП „Републиканци за България“ представя предложенията в сектор „Политики към българите в чужбина“ . 18| 3902 |19.02.2021 ПП „Републиканци за България“: В деня на Левски от БНТ говори ДПС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads