Реклама / Ads
1| 2671 |01.06.2023 НОВИНИ

Брюксел ни погва за пране на пари, мръсен въздух и борбата с измамите

.
Четири наказателни процедури срещу България обяви днес Европейската комисия. Те са свързани с прането на пари, борбата с измамите с европейски средства, качеството на въздуха и морската безопасност, става ясно от съобщение на страницата на Европейската комисия.
 

Става дума за редовния пакет от решения, които са свързани с нарушенията на държавите в ЕС, които не изпълняват своите задължения, произтичащи от правото на блока. Тези решения обхващат различни сектори и области на политиката на ЕС и имат за цел да осигурят правилното прилагане на правото на ЕС в интерес на гражданите и предприятията.

 

Борбата с измамите

 

Европейската комисия реши да започне производство за установяване на нарушение, като изпрати официално уведомително писмо на България и Полша заради това, че не са транспонирали правилно правилата на ЕС относно борбата с измамите, засягащи финансовите интереси на Съюза.

 

Правилата, посочени в директивата, предпазват бюджета на ЕС чрез хармонизиране на определенията, санкциите, и правилата за компетентност, свързани с измами и други престъпления, засягащи финансовите интереси на ЕС. Комисията установи няколко проблема със съответствието в България и Полша по отношение на определението за някои престъпления и свързаните с тях наказателни санкции, както и отговорността на юридическите лица за престъпления, извършени в тяхна полза.

 

Страната ни разполага със срок от два месеца, за да предприеме нужните мерки. 

 

Пране на пари

 

ЕК уведомява България още, че не е транспонирала правилно Директива относно борбата с изпирането на пари. 

 

Комисията установи няколко случая на неправилно транспониране (несъответствие) на директивата в националното законодателство. Те засягат, наред с другото, основни аспекти като задължението за регистрация, лицензиране или регулиране на доставчиците на услуги (т.е. съгласно националното законодателство доставчиците на услуги по доверително или дружествено управление не са нито лицензирани, нито подлежат на регистрация); липсата на механизъм за преодоляване на несъответствията в информацията, предлагана от националния регистър на действителните собственици (регистърът, в който се посочва кой какво притежава в действителност); или правилното прилагане на понятията „установяване“ или „пребиваване“ по отношение на субектите, които са задължени да предоставят информация относно действителните собственици.

 

Правилата за противодействие на изпирането на пари са от основно значение за борбата с изпирането на пари и финансирането на тероризма. Законодателните пропуски в една държава членка имат отражение върху ЕС като цяло. Правилата на ЕС следва да бъдат ефективно прилагани и контролирани с цел борба с престъпността и защита на финансовата ни система. Ако България не предостави задоволителен отговор в срок от два месеца, Комисията може да реши да изпрати мотивирано становище.

 

Мръсния въздух

 

Брюксел реши да изпрати мотивирано становище на България поради това, че не е премахнала пречките пред достъпа до правосъдие във връзка с плановете за качество на въздуха.

 

Директивата за качеството на атмосферния въздух изисква, когато пределно допустимите стойности, определени от законодателството на ЕС, бъдат превишени, държавите членки да приемат планове за качеството на въздуха и да определят подходящи мерки, така че периодите на превишаване да бъдат възможно най-кратки.

 

С директивата и с Орхуската конвенция, по която ЕС и всички държави членки са страни, се изисква пряко засегнатите лица и природозащитните организации да имат право да изискват от публичните органи да изготвят план за качеството на въздуха и да оспорват плановете за качеството на въздуха и тяхното съдържание пред националните съдилища.

България не е гарантирала, че природозащитните организации или физическите и юридическите лица имат право да сезират националните съдилища. Тази възможност гарантира, че те могат да оспорят липсата на планове за качеството на въздуха или неспособността им за справяне със замърсяването на въздуха.

 

България има два месеца, за да отговори и да предприеме необходимите мерки. В противен случай ЕК може да сезира Съда на ЕС. 

 

Морско оборудване

 

ЕК е изпратила и становище до България заради неспазването на правилата на блока за морското оборудване, които се съдържат в Директивата за морското оборудване. Тя включва общи правила за безопасност на оборудване като спасителни жилетки, системи за почистване на отпадъчни води или радари на борда на корабите, плаващи под знамето на държава от ЕС, с цел също така да се предотврати фалшифицирането им.

 

С директивата се създава механизъм за надзор на пазара, с който на държавите членки се възлага отговорността да гарантират, че морското оборудване не представлява риск за морската безопасност, здравето или околната среда. България не извършва адекватен надзор на пазара на морско оборудване на борда на корабите, за който отговаря.

 

България разполага със срок от два месеца, за да отговори и да предприеме необходимите мерки. В противен случай Комисията може да реши да сезира Съда на Европейския съюз. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 2906 |16.05.2023 Ева Майдел вероятно ще наследи поста на Мария Габриел в Брюксел . 6| 2694 |15.05.2023 Илхан Андай: Кълъчдароглу означава повече НАТО, Брюксел, баланс в отношенията с Русия . 15| 12568 |10.05.2023 В Брюксел коментират Мария Габриел! Това, което казаха, не е особено ласкателно . 0| 2638 |26.04.2023 Петър Витанов постави въпроси за „коридорите на солидарността“ пред двама еврокомисари в Брюксел

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads