Реклама / Ads
0| 2707 |11.07.2023 НОВИНИ

Броени часове преди срещата във Вилнюс, Зеленски: Украйна де факто е вече член на НАТО

.
Володимир Зеленски
Преди срещата на върха украинският президент Володимир Зеленски заяви, че мнозинството от страните членки са заедно със страната му и във Вилнюс трябва да се потвърди, че Украйна е де факто член на Алианса.
 

"Когато подадохме молба за членство в НАТО говорихме откровено - де факто Украйна вече е част от Алианса. Нашите оръжия са натовски, нашите ценности са натовски, отбраната ни е точно този елемент от европейската формула, който ни прави обединени, свободни и живеещи в мир", посочи Зеленски. 

 

Във Вилнюс Зеленски ще разговаря на четири очи с американския президент Джо Байдън.

 

На източния фронт украински войници призоваха НАТО да отправи покана към Украйна за присъединяване с аргумента, че руската заплаха ще остане, дори и войната да свърши. Украинските войници с позивни "Повар" и "Булгар" вече месеци са на фронт, а сега патрулират в село Нескучне.

 

"Ще станем ли членове на НАТО? Вярвам, че когато свърши войната НАТО ще може да почерпи от опита ни. Алиансът и Съединените щати никога не са водили война от такъв мащаб с употребрата на артилерия и авиация.”

 

Бойният друга на Булгар - Повар тъкмо се е възстановил от раните си, получени при сраженията на югоизточния фронт. "Когато имаме такъв съсед, трябва да се присъединим към някакъв съюз, към цивилизования свят. Надявам се това да е последната война в Украйна и да сложим край на 300-годишните конфликти. Но, знаете какво казват - ако искате мир, гответе се война."

 

Войници от 57-ма бригада, позиционирана в района на Бахмут, близо до Часив Яр също смятат, че членството в пакта е най-добрата гаранция за сигурност. "Съзнавам, че не може да получим всичко наведнъж, но колкото по-скоро, толкова по-добре", посочи заместник - командирът на 57-а артилерийска бригада от ВСУ.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2609 |10.07.2023 Очаква ни предимно слънчево време днес, температурите скачат до 35 градуса . 18| 3228 |09.07.2023 Корнелия Нинова за визитата на Зеленски: Президентът беше унижен, а правителството каза „хоп“ преди да скочи и се провали . 0| 2625 |07.07.2023 Васил Велев: Депутатите от предишни парламенти са виновни за ”парите в плик” . 5| 2624 |06.07.2023 Посланикът на ЕС в РС Македония предупреди: Договорът за добросъседство и приятелство с България трябва да бъде приложен

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads