Реклама / Ads
7| 3270 |06.01.2021 НОВИНИ

ИБ на БСП – София: Трябва да бъде защитено правото на софиянци да почитат паметта на загиналите антифашисти

.
Само преди броени дни беше възстановена паметната плоча на петимата от Работническия младежки съюз (РМС) в столичния район „Изгрев”. В началото на 90-те години този паметник на националното достойнство беше разрушен от новите „сини“ варвари, врагове на свободата и демокрацията.
 

Така те оскверниха един знак на почит и признателност пред подвига на загиналите в антифашистката съпротива млади комунисти: Адалберт Антонов - Малчика, Александър Димитров - Сашо, Лиляна Димитрова, Йорданка Николова и Свилен Русев.

 

Днес същите варвари, за втори път унищожиха паметната плоча. Показателно е, че ден преди този позорен акт, СДС излезе с декларация, в която с типична за българския неофашизъм арогантност, обяви петимата ремсисти – герои на антифашистката съпротива, за „терористи и съветски агенти, героизирани от тоталитарния режим”. В същото време, авторите на декларацията отправят заплахи към мажоритарно избрания кмет на района д-р Делян Георгиев заради решението му – част от предизборната му платформа - да възстанови знаците на паметта за антифашисткото минало. „Сините“ варвари отново налагат езика на омразата и разделенията и отказват да приемат изразената от д-р Георгиев публична позиция, подкрепена от огромната част от жителите на кв. „Дианабад“: „Историята и хората, участвали по един или друг начин в нейните повратности, трябва да се помнят, да се анализират и уважават“.

Вече 30 години реабилитацията на фашизма преминава през отрицанието на антифашистката съпротива. Пренаписват се учебниците, подменя се историята, заличават се спомените за онези кървави десетилетия на ХХ век. Българските участници в антифашистката съпротива се обявяват за престъпници, а техните убийци се въздигат за национални герои, като съзнателно се прикрива истината за зловещите им престъпления!

Позицията на СДС, подкрепяна задкулисно от столичната управа на ГЕРБ, е реваншистка и антиевропейска! Тя нарушава поредица резолюции на Генералната асамблея на ООН, които категорично забраняват: опитите за ревизия на Втората световна война и изопачаването на историческата истина; героизацията и пропагандата на нацизма и фашизма под каквато и да е форма; оскверняването и разрушаването на антифашистките паметници, паметни плочи и мемориали.

За пореден път напомняме: корените на обединена Европа са антифашистки! Принципите и идеите, съградили общата европейска история, са родени от Съпротивата, в която загинаха десетки милиони европейски граждани, включително – хиляди и хиляди български антифашисти.

Столична община дължи отговор на въпроса „Кой унищожи паметната плоча на петимата от РМС?”. Ако са „неизвестни извършители”, защо Йорданка Фандъкова и Тодор Чобанов не се разграничат своевременно от това престъпно деяние? И да сезират Прокуратурата, както за разрушаването на паметната плоча на антифашистите, така и за опитите, чрез подбудителство, да бъде отново реализиран фашизма! Мълчанието ще означава съучастие в този позорен акт!

Призозаваме кметът Йорданка Фандъкова и общинските съветници в София не само да се разграничат от този вандалски акт, но и да предприемат всички законови мерки, за да бъде защитено правото на софиянци да почитат паметта на загиналите антифашисти.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3583 |06.01.2021 Иван Петков, БСП: Изключването на Георги Гергов от партията ще бъде единствено в плюс за БСП . 6| 3809 |06.01.2021 Полина Паунова: Сега здравните власти трябва да свършат бая работа . 4| 3053 |06.01.2021 Вирусолог от БАН: Има много мутации на вируса. Това не трябва да е повод за тревога . 27| 5132 |05.01.2021 Георги Гергов да бъде изключен от партията, реши Изпълнителното бюро на БСП

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads