Реклама / Ads
70| 6739 |03.02.2014 НОВИНИ

БСП: Докладът на ЕK доказва провала на дясното

.
Сериозно обезпокоени сме от факта, че корупцията продължава да бъде важно предизвикателство за целия Евросъюз, и в частност в България.
 

Това заявиха от БСП по повод доклада на Европейската комисия за корупцията в 28-те страни членки на ЕС.

„Приемаме заключението на доклада, че борбата с корупцията е приоритет за нашата страна и това, че са необходими още усилия, за да бъде ограничено това явление. Борбата и превенцията на корупцията е дълъг и труден процес, който освен законодателни механизми предполага и премахването на възможността политици от високите властови етажи, включително министър-председател да се месят в работата на прокуратурата, да търгуват с власт и да поставят политически чадър.

Примерите с Мишо Бирата и прокурор Кокинов не изчерпват картината на превръщане на корупцията в основен властови лост на управление при ГЕРБ. Без категоричното прилагане на закона в тези и други цитирани случаи (включително вниманието, което отделя Европа на мерките, които трябва да вземем за недопускане на нарушаване на човешките права като при случая „Гуцанов"), битката с корупцията на по-ниските етажи е обречена на неуспех", посочват социалистите.

Етичният кодекс за народните представители е необходим и по него е работено в предишни мандати на Народното събрание. „Той безспорно е важен елемент от борбата с корупцията. Но не по-малко важно е да се утвърдят като политическа и управленска практика спазването на закона, недопускане на политическо влияние върху съдебната система и изземването на нейните функции от властимащи политици.

Този доклад показва и още нещо - колко е важна битката на предстоящите избори за Европейски парламент, защото констатациите в него доказват провала на дясното управление не само в България, но и в другите страни членки на Европейския съюз. Затова от БСП приемаме, че тези избори ще бъдат и своеобразен референдум срещу корупцията и безобразията на политическата власт през предходните 4 години", отбелязват в заключение от столетницата.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 4952 |26.01.2014 Нейнски: Не докладът е унизителен, а бездействието ни . 28| 5295 |22.01.2014 ГЕРБ: Докладът на ЕК е по-критичен от предишните два . 17| 5097 |22.01.2014 Вицепремиерът Златанова: Докладът на ЕК е обективен и точен . 23| 5659 |20.01.2014 Вигенин:Докладът на ЕК няма да е особено добър

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads