Реклама / Ads
0| 3024 |24.03.2022 НОВИНИ

БСП и ДСБ подкрепяли Гюров за шеф на БНБ

.
Андрей Гюров Източник: БГНЕС
От БСП и ”Демократична България” (ДБ) ще подкрепят номинацията на ”Продължаваме промяната” (ПП) за нов управител на Българската народна банка (БНБ) - Андрей Гюров. Това съобщи депутатът от ”Продължаваме промяната” Венеция Нецова-Ангова пред Bulgaria ON AIR.
 

Според Ангова коалицията остава стабилна и не вижда тревожни сигнали в дискусията относно кандидатурата.

 

"Не виждаме заплаха към нея. Това е нормален дискусионен процес, в рамките на който се търси най-добрият гуверньор на БНБ", коментира тя.

 

"Знаете, във втора итерация сме на избора на управител на БНБ - удължи се срокът, защото това е сложна задача. Позицията е много отговорна, в рамките на последната седмица беше обсъждан Андрей Гюров", изтъкна Ангова.

"Гюров има опит и в практиката, бил е директор на отдел "Кредитен риск" и е управлявал портфолио за 60 млрд. евро, колкото е банковият сектор на цяла България. Категорично има качества", добави депутатът.


Очакваме приемане на България в Еврозоната и очакваме повече прозрачност в управлението на банката


Припомняме, че самият Гюров по-рано обяви, че очаква подкрепата на БСП и "Демократична България" и "да влезем в една истинска аргументирана дискусия за бъдещето на народната банка".

 

Той допълни, че е убеден в качествата и опита си да преведе Българската народна банка през трудните мигове.


"В момента се намираме в един изключително важен момент, в който предстоят да се вземат трудни решения за бъдещето на финансовата система на страната с години напред. Очакваме приемане на България в Еврозоната и очакваме повече прозрачност в управлението на банката. Категорично не трябва да се повтарят историите с КТБ, ББР и други подобни скандални случаи", обяви още кандидатът за нов гуверньор", каза Андрей Гюров.

 

Коалицията обаче на практика отново се разцепи, след като не успя да излезе с единна номинация за нов гуверньор на Българската народна банка. Съуправляващата партия ИТН настоя и самостоятелно излъчи именно Любомир Каримански за шеф на банката, а според медийни спекулации той вече е договорил подкрепа за себе си от опозиционните партии.

 

Съпредседателят на ДБ Христо Иванов предупреди, че ако мнозинството не се договори за обща кандидатура, това би било сериозен трус в коалиционното управление. Намекна и че може да доведе до разпадане на коалицията. Позицията, макар и по-мека, бе споделена и от депутата от БСП Румен Гечев.

 

Миналата седмица депутатите вече веднъж се спънаха в процедурата по избор на нов гуверньор на Българската централна банка.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2909 |23.03.2022 Андрей Гюров: Имам опита да преведа БНБ през тези критични времена . 0| 3245 |23.03.2022 ПП и ИТН се скараха заради шефа на БНБ. Каримански или Гюров да заеме поста? . 0| 3308 |19.03.2022 Андрей Гюров от ПП: Прокуратурата доказа, че ще саботира всякакви действия срещу корупцията . 0| 3007 |06.03.2022 Андрей Гюров: Управляващата коалиция е стабилна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads