Реклама / Ads
22| 5196 |02.11.2011 НОВИНИ

БСП: ГЕРБ ще остане синоним на криза в България

.
Страхлив, некомпетентен, пълен с абсурди и без икономическа логика. Така лидерът на градската организация на БСП Румен Овчаров определи одобреният от правителството проект на бюджет за 2012 г. Според него така се гарантира, че управлението на ГЕРБ ще остане синоним на икономическа криза за България.
 


Не може да се залага ръст на Брутния вътрешен продукт (БВП) от 2.9% и след това да се твърди, че разчетите са правени при ръст 1.5%, коментира депутатът и бивш икономически министър.

 

Финансовият министър Симеон Дянков обясни, че приходите са смятани на по-консервативна основа от 1% ръст, за да има достатъчно буфери в бюджета с оглед на икономическата криза в Европа.

 

При ръст на БВП от 2.9% и заложена инфлация също от 2.9% това означава номинален ръст на БВП от около 6%, който трябва да дойде от икономиката, обясни Овчаров. Той допълни, че в същото време от тези растящи с 6% фирми се предвижда да бъде събран с около 70 млн. лева по-малко корпоративен данък. Как става тази работа – растат фирмите, расте печалбата, но корпоративният данък намалява, попита Овчаров.

 

Приходите от данъка върху доходите на физическите лица е другият абсурд заложен в бюджета, смята социалистът. Същите тези фирми, които ще имат по-малки печалби и ще платят по-малко корпоративен данък, изведнъж ще платят на служителите си около 1.3 млрд. лева повече, за да могат те да платят 130 млн. лева подоходен данък, отбеляза депутатът от левицата.

 

Като друг абсурд той посочи предвиждания ръст с около 1 млрд. лева на приходите от ДДС и акцизи при икономика, която няма да се развива, и няма да има потребление.

 

Като "изключително абсурдно" Овчаров определи заложения ръст за усвояване на еврофондовете в бюджета. За пет години, откакто България е член на ЕС, е усвоила около 1.2 млрд. евро, а сега се предвижда само за една година да усвои 3 млрд. евро, посочи той.

 

Само през следващата година правителството се готви да вземе заеми от 3 млрд. лв. , като за периода от идването си на власт през август 2009 г. до края на 2010 г. са взети външни заеми за около 2 млрд. лева, каза Овчаров. Той прогнозира, че правителството ще завърши мандата си с нови задължения от около 6 млрд. лева за държавата. Към това трябва да се прибави и факта, че управляващите вече са изхарчили 3 млрд. лв. от фискалния резерв, допълни Овчаров.

 

Според него държавата трябва да поеме ролята на основен инвеститор в България и да стане фактор, стимулиращ потреблението и икономиката. Няма държава в ЕС, която да получава и да харчи толкова малко, особено в условията на криза, смята Овчаров.

 

Няма нито една прогноза на това правителство, особено на финансовия министър Дянков, която да се е сбъднала до този момент, така че очаквам, че няма да се сбъднат и сега и то в тази изключително променлива ситуация в Европа и в света, каза в заключение депутатът.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 5499 |02.03.2011 А какво ни чака ако останем без петрол . 3| 4840 |06.08.2010 М. Найденов: Без хляб няма да останем . 3| 4465 |03.07.2010 Министър Трайков обяви, че няма да останем без газ . 3| 7705 |30.04.2010 Да спасим Витоша, за да остане природата в България!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads