Реклама / Ads
3| 3833 |05.06.2019 НОВИНИ

БСП и ГЕРБ спорят по сутрешните блокове кой е виновен за гафа с партийните субсидии

.
Източник: БГНЕС
БСП продължават да настояват за оставката на финансовия министър Владислав Горанов заради отпускането на по-големи партийни субсидии и искат той да си понесе политическата отговорност. ГЕРБ настояват, че те вина нямат, след като Сметната палата не е видяла надвзетите пари.
 

Крум Зарков от БСП и Десислава Атанасова от ГЕРБ коментираха надвзетите партийни субсидии по бТВ. По НТ по същата тема говориха Менда Стоянова и Филип Попов.

 

От БСП настояват, че нямат нищо общо с това, че министърът на финансите е превел не 11, а 13.25 лева на партиите. Според тях за това си действие той трябва да носи политическа отговорност, ако не наказателна.

 

Според Десислава Атанасова от ГЕРБ има 3 годишна давност и заради това от прокуратурата са посочили 2016 г. По думите й вина носят всички предишни финансови министри, които правели същото по въпроса за субсидиите, а не само Горанов. „Този ред е действал не само при министър Горанов и управлението на ГЕРБ. Преди него е имало и други финансови министри - Велчев, Орешарски, Чобанов, Дянков“, настоя Атанасова.

 

 „26 май 2016 година е сакрална дата. Тогава се променя закона да се гласува за „не подкрепям никого”. Тези гласове се смятат и се преразпределят, и се получава субсидия по сгрешена аналогия. На сайта на прокуратурата пише, че сгрешеният метод е установен от тази дата нататък.”, обясни Крум Зарков, уточнявайки, че не става въпрос за давностен срок. Той посочи, че в закона е абсолютно ясно записано, че се получава по 11 лева на получен глас, но е сгрешена методиката, а не закона.

„Този срок е заради давност”, настоя Атанасова и поиска да се търси отговорност на Корнелия Нинова наедно с финансовите министри.

 

По думите й всички партии са на едно и също мнение, че има грешка. Атанасова настоя, че Сметната палата е заверявала всички отчети на партиите и те също не са видели грешката.

 

Менда Стоянова от ГЕРБ също прехвърли вината към Сметната палата, защото тя не е констатирала такъв проблем. Тя обясни, че няма вариант да е изтекла погасителната давност.

 

„Считам, че субсидиите са изчислявани правилно, така както повеляват текстовете на закона“, заяви Стойнова, но  освен това поясни, че  всички ще върнат парите от надвзетите субсидии. Според Стоянова субсидии за партиите трябва да има, защото ако липсват няма как да има плурализъм и демокрация, но  трябва да се направи по-ясна регламентация за какво да се харчат тези пари.

 

„Аз не съм сигурен, че всички политически сили са в състояние да върнат тези средства“, посочи Филип Попов. По думите му проблемът е в Министерството на финансите, заради което БСП иска  оставката на финансовия министър, защото е негова отговорността.

 

„Ние сме създали Закон за бюджета, където ясно е казано, че субсидията е 11 лева. В разследването на прокуратурата ясно е указано на мнистъра на финансите да окаже по-голям контрол, което ще покаже, че той не е упражнил такъв“, заяви още Попов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 4201 |05.06.2019 Румен Христов: Коалиция СДС-ГЕРБ може да има и на местните избори . 5| 4727 |04.06.2019 Дариткова: ГЕРБ може и без Цветанов, вярвам, че няма да ни предаде . 1| 4450 |04.06.2019 БСП - София показа как ГЕРБ ”усвоява” 2 млн. лв. евросредства чрез ремонт на училище . 2| 4064 |03.06.2019 Социолог: Оттеглянето на Цветанов от ГЕРБ ще донесе позитиви в имиджов план

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads