Реклама / Ads
42| 3818 |19.01.2021 НОВИНИ

БСП готова да разговаря и с Манолова, и с Трифонов за фронт за честни избори

.
Корнелия Нинова
Промяната на тези избори е възможна, но трябва да бъде гарантирана. Това обяви лидерът на БСП Корнелия Нинова на пресконференция след заседанието на Изпълнителното бюро.
 

Левицата започва разговори за честни избори. В четвъртък и петък столетницата ще разговаря с по десет извънпарламентарни партии и граждански организации. Червените искат паралелно преброяване. Важно е всички да се обединим, каза Нинова.

 

Срещите ще се проведат на неутрален терен. Нинова подчерта, че БСП е готова да разговаря по темата и с Мая Манолова и Слави Трифонов. Поканата е да обединим усилия да гарантираме на българския народ и българските граждани, че всеки глас ще бъде зачетен, поясни още лидерът на социалистите.

 

Днес ПГ на БСП ще обсъди евентуални законодателни промени в изборното законодателство.


Припомняме, през октомври миналата година "Отровното трио" обяви, че ще направи мрежа за честни избори и покани на работна среща основните извънпарламентарни сили.

 

На поканата на "Отровното трио" се отзоваха представители на ПП "Има такъв народ" и Гражданска платформа "Изправи се.БГ". Общата констатация на трите формации беше, че нито една политическа или гражданска организация извън властта няма ресурс самостоятелно да осигури контрол и наблюдение над всички избирателни секции в България и чужбина.

 

По-късно обаче партии обявиха, че създават втори фронт за честни избори, разграничавайки се от "Отровното трио", тъй като не бяха съгласни с провъзгласяването му за инициатор на протестите срещу властта.

Миналата седмица пък партия "Мир" предложи да бъде създаден Национален щаб за честни избори, в който да влязат всички политически партии, представители на ЦИК и на всички институции, отговорни за изборния процес.

 

Вижте цялата декларация на БСП:

 

ДЕКЛАРАЦИЯ

за свободни и честни избори

            В годините многократно сме ставали свидетели на подмяна на вота на българските граждани, платен и корпоративен вот, подправяне на протоколи, натиск и всяване на страх от страна на ГЕРБ върху избирателите. Наша отговорност е да гарантираме провеждането на прозрачни и честни избори, които отразяват реалната воля на българския народ.

            Ние призоваваме отговорните политически партии и неправителствени организации да обединим сили и да проведем свободни избори, водени от Основните начала на българската Конституция и изборното законодателство, като имаме предвид, че:

·        Република България е правова държава;

·        Република България гарантира живота, достойнството и правата на личността и създава условия за свободно развитие на човека и на гражданското общество;

·        Всички български граждани се раждат свободни и равни по достойнство и права;

·        Изборите, националните и местните референдуми се произвеждат въз основа на общо, равно и пряко избирателно право с тайно гласуване;

·        Всеки има право да търси, получава и разпространява информация;

·        Всеки участник в изборите е длъжен да пази честта, достойнството и доброто име на останалите участници.

Ето защо ние се обединяваме

ü  да работим за осигуряване и гарантиране възможността на всеки български гражданин да упражни конституционните си права;

ü  да сигнализираме на законоопределените органи за установени нередности и нарушения на изборното законодателство;

ü  да сме безкомпромисни към всички форми на оказване на натиск върху свободната воля на гражданите;

ü  да съблюдаваме за спазването на правилата по време на предизборната кампанията и провеждането на изборния процес в съответствие с българското законодателство до неговото приключване с обявяване на резултатите от Централната избирателна комисия;

ü  да обменяме информация, получена от нашите представители (пълномощници), застъпници на листите, включително информацията получена от наблюдатели на неправителствените организации, застъпници и представители на други политически партии, коалиции и инициативни комитети, участващи в изборите.

ü  да осигурим в секционните избирателни комисии сътрудничество на представителите на „БСП за България” със застъпниците и наблюдателите на извънпарламентарните партии и организации подкрепящи тази Декларация.

ü  Да изградим тясна форма на сътрудничество в процеса на паралелното преброяване на резултатите от изборите.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 48| 4044 |18.01.2021 Румен Христов: СДС е готова за коалиция с ГЕРБ, не преговаряме с Демократична България . 12| 3605 |11.01.2021 На живо! Радев разговаря със сънародниците ни зад граница . 14| 4755 |09.01.2021 Президентът се среща със Слави Трифонов, Мая Манолова, ”Отровното трио” и ”Демократична България” . 3| 3217 |31.12.2020 България е готова с първите две пратки в помощ на Хърватия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads