Реклама / Ads
0| 3203 |11.04.2022 НОВИНИ

БСП иска връщане на хартиената бюлетина

.
Хартиената бюлетина да се върне поискаха от БСП. Това става от предложените от левицата промени в Изборния кодекс, в който миналата година машинното гласуване бе въведено като единствена опция за вот. Хартиените бюлетини не са премахнати напълно, но с тях според настоящия закон може да се гласува само при извънредни случаи.
 

В законопроекта се предвижда за всички видове избори у нас - за Народно събрание, президент, членове на Европейския парламент, кметове и общински съветници, референдуми - в секциите с над 300 избиратели да има възможност за избор как да се гласува - с машини или с бюлетини.

 

Предложението на БСП е внесено от Георги Свиленски, Филип Попов и Румен Гечев. 

Ако бъде прието, предложението ще наложи данните от гласуването с хартиена бюлетина да се сумират с тези от машинното гласуване и заедно да бъдат вписани в общия протокол. За действителен машинен вот ще се счита само този, за който има и хартиена разписка.

 

Промените в изборните правила, които предлагат вносителите от БСП, предвиждат също така да се разреши видеозаснемането и излъчването на предаването на документите в реално време. Освен това при приемане и проверка на протоколите на СИК в ОИК може да присъстват кандидати, застъпници, наблюдатели, като им се осигурява пряка видимост при приемането и проверката на протоколите, включително чрез видеозаснемане или видеоизлъчване в реално време при спазване изискванията за защита на личните данни, пише в проектозакона за новите изборни правила.

 

Предвижда се също кабините за гласуване да бъдат заменени с параван за гласуване, чрез който да се запази категорично предвидената в Конституцията тайна на вота, както е според европейските стандарти и практики. Предложението дава допълнителна сигурност на изборния процес, тъй като при дефектирала машина избирателите няма да чакат за ремонт или решение за преминаване към гласуване с хартиени бюлетини, а изборният процес автоматично ще продължи само с хартиени бюлетини, се посочва в мотивите.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 10643 |11.04.2022 Не създавайте от Волгин жертва – той това иска . 0| 3152 |11.04.2022 Литва иска НАТО да разшири силите си . 0| 4511 |11.04.2022 Кремъл крие в лудница шамана Габишев, който иска да свали „демона Путин“ . 0| 2922 |11.04.2022 Караджов иска „зелена светлина“ от НС - да позволи на АПИ да се разплати с пътните фирми

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads