Реклама / Ads
5| 4359 |29.09.2023 НОВИНИ

БСП, ИТН и „Възраждане“ се провалиха да блокират решенията за ТЕЦ-овете

.
Източник: БГНЕС
По искане на БСП, ИТН и „Възраждане“ Комисията по енергетика на Народното събрание бе свикана за извънредно заседание днес. Трите формации опитаха да задължат правителството да не одобрява териториалните планове за справедлив предох днес. Предложението им обаче не бе подкрепено от народните представители в комисия.
 

Единствената точка от дневния ред на енергийната комисия бе Проектът на решение за задължаване на Министерския съвет да промени Плана за възстановяване и устойчивост в част енергетика. Според проекторешението одобряването на териториалните планове за справедлив преход би се случило само след съгласуване със социалните партньори. Заседанието започна в 14:30 часа днес.

 

Искането проктът на решение да се разгледа дойде от Корнелия Нинова, Георги Гьоков, Драгомир Стойнев и Иван Иванов от БСП, Костадин Костадинов и Йордан Тодоров от „Възраждане“, Тошко Йорданов, Александър Вълчев, Ивайло Вълчев от „Има такъв народ“.

 

От 15:00 часа пък започна извънредното правителствено заседание, на което целта е плановете да бъдат приети.

 

Въпросните териториалните планове за справедлив преход определят средствата, които ще бъдат отпуснати за справяне с последиците от затварянето на въглищните централи и преминаването към неутрална спрямо климата икономика.

 

Плановете показват за какво ще бъдат отделени парите, така че най-силно засегнатите региони да се справят след затварянето на въглищните мини и прилежащите тецове.

 

По-рано днес премиерът акад. Николай Денков посочи, че правителството ще приеме плановете за справедлив преход в енергетиката днес и утре ще ги изпрати на Европейската комисия.

 

Той коментира, че „с изпращането на документите, започваме преговорите с ЕК, които трябва да завършат до края на годината”.

 

От БСП, ИТН и обаче искаха срокът за приемането на плановете да е до края на месец октомври.

 

„Никой не може да рискува 4.4 млрд. лв.”, подчерта премиерът по-рано днес.

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4469 |29.09.2023 Финландия се страхува, че руски коли могат да влязат през Норвегия . 17| 11755 |29.09.2023 Проф. Дайнов пред ФрогНюз: Борисов играе с двама кандидати в София. Не бива да мислим, че подарява с лекота изборите . 2| 4312 |29.09.2023 На 1 октомври Истанбулската конвенция ще влезе в сила за ЕС . 1| 4156 |29.09.2023 Празникът на квартала „Заедно в Здравец“ стартира тази събота с акция за почистване и боядисване

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads