Реклама / Ads
0| 3182 |13.01.2023 НОВИНИ

Крайният срок за предоговарянето на ПВУ може да се окаже клопка

.
Крайният срок от 31 март за предоговарянето на условията по Плана за възстановяване, които касаят въглищните ни централи, може да се окаже клопка за процеса, заяви пред журналисти служебният премиер Гълъб Донев. Той не изключи възможността това да е било направено умишлено.
 

"Работим за това да отстояваме националния интерес на България, заложено от предходното редовно правителство, тези наложени намаления да бъдат предоговорени, включително ако се наложи и базовата година, която се взима под въпрос. Действаме, не сме останали на това разпореждане на парламента, но това е времеемък и дълъг процес. Само оценката на ЕК отнема до 2 месеца, а оттам нататък – трябват решения на всички държави членки. Сроковете на Народното събрание може да се окажат много подходящи, но има рискове, които може би и нарочно Народното събрание с тези срокове, с които задължават и ЕК, служебното правителство и останалите държави, поставят клопки пред тази реализация", посочи Гълъб Донев.

 

Следващата седмица вицепремиерът Атанас Пеканов започва разговори и консултации с отделните структури на ЕК за това каква процедура да се следва за това решение на народното събрание.


"Това е прецедент – нито една друга членка на ЕС не е поставила въпроса за преразглеждане на националните им планове", каза Донев.

 

Служебният премиер призова междувременно да не спира работата по останалите проекти, заложени в Плана.

 



ФрогНюз припомня, че депутатите вчера приеха решение, с което задължиха служебното правителство да предоговори условията по плана и постави краен срок - 31 март. Текстът от решението за промяна на Плана беше приет единодушно със 185 гласа "за". Текстът за въглищните централи подкрепиха 180 народни представители от всички политически сили и трима се въздържаха. Преди окончателното гласуване на решението депутати отидоха на протеста на синдикатите в защита на енергийната сигурност на страната. С приетото решение депутатите заявиха окончателно, че настояват поетият ангажимент за намаляване на въглеродните емисии с 40% до 2025 г. да отпадне. Основният мотив - по този начин се застрашават въглищните централи.



Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 2986 |13.01.2023 Кристалина Георгиева: САЩ може да избегне рецесията и да постигне ”меко приземяване” . 9| 3317 |13.01.2023 Костадинов: Ако един договор не може да бъде предоговорен, то той не е договор, а диктат . 5| 3202 |11.01.2023 Кирил Петков: ПП не може да е в общо коалиционно правителство с ГЕРБ . 0| 3202 |10.01.2023 Рядка комета доближава Земята, ще може да я видим с просто око

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads