Реклама / Ads

24| 5516 |12.09.2020 НОВИНИ

БСП избра председател на партията. Утре става ясно кой е

.
Източник: БГНЕС
Членовете на БСП избират днес председател на партията. В 19 часа изборният ден за БСП приключи. Името на избрания председател на левицата трябва да стане ясно в неделя. Това е първият в историята на БСП пряк избор на лидер. Към 15 часа избирателната активност е 56,1 %, съобщават от пресцентъра на социалистите. Първите извадки показват сериозна преднина на Корнелия Нинова.

Четирима са кандидатите, които останаха в състезанието - досегашният лидер Корнелия Нинова, заместникът ѝ в партията Кирил Добрев, депутатите Валери Жаблянов и Красимир Янков, информира БГНЕС. Първите извадки показват сериозна преднина на Корнелия Нинова над конкурента й Кирил Добрев.

 

Преди два дни Георги Тодоров е подал декларация за отказ от надпреварата и регистрацията му е заличена. Избирателите ще бъдат предупреждавани в избирателната секция, че гласът им за Тодоров ще бъде отчетен като недействителен.

 

От Централната избирателна комисия за избора обявиха, че всички с право на глас са около 80 900. Получени са над 50 жалби, обявиха от ЦИК, като най-честите са: нарушаване на предварителните споразумения в някои от общините, изборните помещения и тяхната подмяна, което е довело до късното започване на изборния ден в дадени секции. Този проблем е отстранен своевременно, заяви председателят на ЦИК Емил Войнов и обяви кога ще има окончателна яснота дали изборът ще приключи с председател на Столетницата:

"Най-верятно в утрешния ден ще бъде обявено това, което имаме до момента преброено, а окончателните резултати ще бъдат ясни предполагам, към края на утрешния ден. От шест и половина започва заседание на Централната комисия за провеждане на избора, където ще разгледаме ако има други постъпили жалби и сигнали за нарушения на изборния процес".

 

Още в ранните часове основните претенденти за лидерския пост в БСП - Корнелия Нинова и Кирил Добрев, дадоха своя глас. Досегашният председател на БСП Корнелия Нинова сравни надпреварата с маратонска битка и посъветва конкурентите ѝ да бъдат издръжливи.

 

"Аз гласувах точно затова. Мнението на всеки да бъде значимо. За първи път правим такъв избор, исторически, и призовавам за висока активност - смело, мъдро и спокойно гласуване. Аз самата също така гласувам и да сложим край на порочния модел на управление на България. Политиката е маратонско бягане, тя иска постоянство и издържливост. Ние българските социалисти в последните четири години бяхме постоянни в битката си срещу мафията, издържахме всички изпитания и е време финала на маратонското бягане да го обявим на площада сега, при хората да обявим победата".

 

Корнелия Нинова е убедена, че процедурата по прекия избор е прозрачна: "Това са десетки хиляди хора ангажирани и няма как върху тях по някакъв начин, всички тях, да се упражнява някакъв натиск за манипулация или фалшификация".

 

Другият основен претендент лидерската битка за БСП - Кирил Добрев, който упражни вота си в партийния клуб в Нови Искър, заяви, че гласува за силна и единна левица. Той е уверен, че БСП трябва да има нова енергия. 

 

"Гласувах за една силна и единна БСП. Гласувах за този, който може да направи БСП отново победител. Цялата си кампания заложих на идеите, на визията, на всичко онова, което трябва да бъде БСП. Не знам кой се е отказал, кой остана, вече съвсем се обърках, има доста сигнали от сутринта. Моят екип ги обобщава, изпратили сме много жалби. Имаме ЦИК. Аз вярвам в органите на БСП, аз вярвам в своите другари".

Добрев се усъмни в някои от изборите в страната: "Имаме рекордьори, които за 22 минути - от 07.00 до 07.22, са гласували 30 човека. В общи линии усвоихме всички практики, които не трябва да се случват".

 

В края на кампанията Жаблянов и Янков призоваха в обща позиция социалистите за неучастие в прекия избор, заради опорочената, по думите им, процедура. Според тях създадената организация е предпоставка за груби манипулации и подмяна на действителния резултат. 

 

Двамата заявиха в декларация:

"Във връзка с насрочения днес дебат от Софийската партийна организация между кандидатите за председател на БСП заявяваме, че няма да вземем участие в събитието, както и ще отклоним поканата от пловдивските   социалисти за аналогична среща-дебат. Оттегляме се от участие в кампанията и заявяваме, че исканията, които поставихме в писмо до Националния съвет, Изпълнителното бюро и ЦКПИ на 1 септември не бяха удовлетворени. Създадената организация е предпоставка за груби манипулации на процедурата по изборите и подмяна на действителния резултат. Неучастието на Корнелия Нинова в тези дебати е демонстрация на високомерното отношение към останалите кандидати. Това е и обида към членовете на партията, които очакваха кампанията да бъде представяне на идеи и платформи, а не сепаративни срещи с инициативни комитети. Призоваваме за неучастие в предстоящия избор, с което да дадем ясен знак за отношението си към опорочената процедура. Конгресът е нашия висш партиен орган, който трябва да намери решение за създалата се ситуация."

Жаблянов и Янков обаче официално не са се отказали от участие в избора, поради което гласовете за тях ще се броят.

 

80 901 са избирателите в БСП. Според правилата, приети от Националния съвет, изборът се смята за редовен, ако в него са участвали повече от половината от членовете на БСП, имащи право на глас. Избран ще бъде кандидатът за председател, получил повече от половината действителни гласове. Ако се стигне до балотаж, той ще бъде след седмица - на 19-ти септември. За 26 септември е насрочено заседание на 50-тия Конгрес на БСП, на което трябва да бъде избран Национален съвет и Общопартийна контролна комисия.

 

"Никога  не коментирам и други партии, но ми направи впчатление, може би и на вас, единственото, в което се обвиняват като начало на днешните избори на БСП е във фалшификация на изборите и в лъжа, и че не са честни избори. Е, добре. Те или по навик, защото като загубят изборите това им е навика да го говорят, или те искат да правят следващите избори. Те не могат да си направят своите и се обвиняват в лъжа, манипулация, измама". Така премиерът Бойко Борисов коментира изборите в БСП, след като бе попитан от репортери по време на освещаването на нови постройки в манастира "Свети Йоан Предтеча" в Кърджали.

 

От областната организация на социалистите в Ловеч отчитат висока избирателна активност-  над 50% още към 12 ч. Сформирани са 14 стационарни, 25 мобилни и една подвижна избирателни секции.

 

Най-много са партийните гласоподаватели в Община Ловеч – 665, като в много от селата там изборът е приключил, тъй като се гласува в мобилни секции по график, съобщи председателят на общинската комисия за избор на председател на БСП Станимир Стоянов. „Към 11.00 ч. са гласували 332 човека, или 50%".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 13| 10587 |11.09.2020 Проф. Слатински: Ограничен интелектуално човек е председател на парламента . 21| 6940 |08.09.2020 Н. Слатински: Европеец ми каза: ” Тук се кодошат с вас, щом сте си ги избрали такива, така ви се пада!” . 31| 25122 |07.09.2020 Председателят на НФСБ в Койнаре накъса публично партийната си книжка /видео/ . 15| 6183 |04.09.2020 Станишев след разговор с председателя на ЕП: Полицейското насилие е неприемливо, Европа следи ситуацията отблизо

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads

БЛОГОВЕ