Реклама / Ads
23| 5321 |10.05.2013 НОВИНИ

БСП към студентите - вие няма да плащате цената на кризата

.
Източник: БСП
Кандидати за народни представители от Коалиция за България участваха в представянето на резултатите от детайлно изследване върху младежката безработица, коствало едногодишен труд на Българския студентски съюз. За разлика от тях, другите поканени партии не сметнаха темата за важна и не взеха участие в срещата.
 

Председателят на БСС Сергей Модев представи тревожните данни. 29, 1 е младежката безработица у нас през февруари , като бележи ръст с 2 пункта спрямо януари (при средно ниво за ЕС 23,5 процента) по официални данни. Още по- тревожно обаче е, че 34, 6 процента от младежите на възраст 18-24 години нито учат , нито се квалифицират , нито работят – процент, с който оглавяваме тази негативна европейска класация. При това 58 процента от работещите биха искали да работят нещо друго , а едва 20 процента са сравнително доволни от заплащането си. 77 процента от заетите са в сферата на услугите и търговията , а само 20 - в производството.

Жельо Бойчев, водач на листата на БСП в 23 МИР (който включва в себе си и Студентски град) поздрави студентите за подробния анализ и ги запозна с намеренията на Коалиция за България в тази сфера. „Един от първите ни законопроекти, който ще внесем и вече е готов, е този за младежката гаранция. Той ще регламентира достъпа на младите хора до първо работно място след завършването им, стажове по време и след образованието им и система от стимули за работодателите, които наемат млади хора”, каза Бойчев.

Той пое категоричен ангажимент всеки законопроект или управленско действие, което касае младите и студентите, да бъде изработвано заедно с тях, съгласувано с техните организации и едва тогава привеждано в действие. Както виждате, нашите приоритети са верни, а и подходът ни съвсем различен от този на нашите опоненти от ГЕРБ , заключи той.

Професор Ваня Добрева акцентира върху намалените средства в държавния бюджет за висше образование . От 0,9 на 0,5  процента бяха намалени парите и това ни нарежда на незавидното последно място в ЕС. В същото време беше премахнат таванът на таксите за студентите и сега те покриват 2/3 от издръжката си. Поради това студенти отпадат от обучение, не поради слаб успех, а по социални причини. „Това се случва в България, в 21- и век, в страна-членка на ЕС”, възмути се тя и пое твърдо обещание студентите повече да не плащат цената на кризата.

В дискусията участваха още кандидатите за народни представители Георги Кадиев, Румен Гечев, Райна Душкова и други. На финала Жельо Бойчев призова студентите да продължат инициативата с нова среща непоследствено след изборите, за да се формулират точните решения за всеки от проблемите и да се обсъди законопроекта за младежката гаранция.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 22| 5640 |10.05.2013 ГЕРБ няма да играе по тази свирка . 35| 5615 |10.05.2013 Сидеров: Няма да правим коалиция с ГЕРБ . 6| 5618 |09.05.2013 Проф. Петров: Няма лекари, а не линейки! . 41| 4945 |09.05.2013 Т. Дончев: Слаба кампания, няма сблъсък на идеи!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads