Реклама / Ads
0| 3238 |19.07.2022 НОВИНИ

БСП нямала намерение да имитира преговори и да тупа топката, а да направи всичко възможно за кабинет

.
Гарантираме ви, че имаме сериозно желание да направим правителство. Нямаме намерение да имитираме преговори и да тупаме топката, очаквайки избори. Ще водим разговори с досегашните партньори в правителството. Вие сте водещата сила - така е решил народът, такава е демокрацията. Очакваме от Вас да ни предложите министър-председател.
 

Това заяви пред представителите на "Продължаваме промяната" Корнелия Нинова от БСП.

 

Нинова се срещна с Кирил Петков, Асен Василев, Андрей Гюров и Никола Минчев. Това е първата консултация, която левицата прави с партньорите си от отиващия си кабинет в опит да излъчи ново правителство в рамките на това Народно събрание.

 

Корнелия Нинова отчете напредъкът, който кабинетът "Петков" е постигнал в социалната политика и изрази загриженост за следващите месеци. Това е и причината, по думите на лидерката на БСП, левицата да положи усилия да състави кабинет.

 

"Имаме намерение да стъпим на програмата, която разработихме заедно - тя е конкретна, ясна, с отговорности и срокове", посочи още Нинова.

 

Очаква се от БСП днес да потърсят и останалите партии в четворната коалиция и да разговарят с тях за нов кабинет.

 

Кирил Петков също отчете напредък в сектор "социална политика" и заяви, че е важно да има кабинет, защото е необходим работещ парламент, който да приеме всички закони, необходими за Плана за възстановяване и развитие. Премиерът в оставка заяви още, че основа и за ПП е програмата, около която са се обединили и особено важно в нея е приемането на нов закон за КПКОНПИ и избирането на Бойко Рашков за шеф на антикорупционния орган.

 


 

ФрогНюз припомня, че до политическите трусове се стигна след оттеглянето на “Има такъв народ” от управляващата коалиция и последвал вот на недоверие, който безпрецедентно се оказа успешен. Кабинетът на Кирил Петков си отиде, а държавният глава покани партиите в 47-мото Народно събрание на нов кръг от консултации в опит да се излъчи правителство в рамките на този парламент.

 

Те обаче се оказаха не особено успешни. След консултациите при държавния глава и връчения първи мандат на ПП кабинет не успя да се състави, тъй като партията на Кирил Петков и Асен Василев не успя да събере необходимата подкрепа. Депутатите, готови на такава, се оказаха 117, а не 121, както се надяваха от ПП. Вторият мандат бе връчен на ГЕРБ и бе върнат веднага, без да бъде реализиран. От партията на Борисов дадоха тази заявка още в началото.

 

Така се стигна до нов кръг от консултации, преди връчването на третия мандат. Той в крайна сметка бе даден на левицата вчера, а от БСП посочиха, че премиер трябва да бъде излъчен от “Продължаваме промяната” като първа политическа сила.

 

Това обаче би могло да спъне опита за излъчване на кабинет. Причината - от “Има такъв народ” са категорични, че няма да подкрепят правителство, част от което са Кирил Петков и Асен Василев. В същото време обаче от ПП настояват Василев да е тяхното предложение за премиер.

 

Левицата има седмица, за да се опита да върне изпълнен мандат на президента. Този срок не е записан в Конституцията, но от БСП посочиха, че няма да се бавят излишно. Ако мандатът не бъде реализиран, държавният глава ще разпусне Народното събрание, ще назначи служебен кабинет и ще свика нови избори, които ще се проведат вероятно през октомври.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2960 |14.07.2022 Намерението на Радев за консултации преди третия мандат предизвика реакции в НС . 0| 6502 |01.07.2022 Проектопремиерът Асен Василев: Нямаме намерение за разговори със Слави, не се знае дали К. Петков ще е министър, за Русия сме враг . 0| 5597 |09.04.2022 Филип Аврамов имитира министъра на културата . 0| 3219 |06.04.2022 Шефът на НСО отговори: Нямам намерение да подавам оставка

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads