Реклама / Ads
3| 3574 |13.01.2018 НОВИНИ

БСП обсъжда Истанбулската конвенция

.
Сергей Станишев
Социалистите обсъждат на пленум днес позицията на партията по Истанбулската конвенция. Преди десет дни от Изпълнителното бюро на БСП се обявиха против ратификацията на конвенцията.
 

Сергей Станишев подкрепи Истанбулската конвенция и изрази съжаление, че дебатът у нас се е изкривил. Това коментира пред журналисти председателят на Партията на европейските социалисти /ПЕС/ и евродепутат Сергей Станишев преди заседанието на Националният съвет на БСП.

 

   Лидерът на ПЕС  Сергей Станишев, цитиран от БНТ, заяви:  За съжаление, в България дебатът абсолютно се изкриви. Измислени или силно преувеличени страхове и абсурдни интерпретации на конвенцията, на които има ясен отговор от Съвета на Европа изместват истинския проблем. А истинският проблем, който не търпи отлагане е насилието над жените. То е не само в България, навсякъде се случва. Вижте, само през последната година три жени бяха убити от техните партньори, след многократни оплаквания за насилие.

 

Разбирам загрижеността, която изразява Изпълнителното бюро, малко бях учуден от тази спешна реакция непосредствено след празниците и толкова категорична, коментира той. Станишев посочи, че само преди месец на съвета на ПЕС и БСП е подкрепила резолюцията, в която има изричен текст в подкрепа на Истанбулската конвенция. По думите му тези неща, които се казват за конвенцията, просто ги няма.

Станишев посочи, че в конвенцията се въвежда понятието "социален пол", но това е превод на понятието gender, с което се обясняват социално, културно определените роли на двата пола мъже и жени. Това е концепция, развита преди десетилетия и е в голяма степен общоприета, коментира той.

 

Има стереотипи и разбирания, различни в различните общества, за това какво трябва да бъде поведението на една жена и на един мъж, тяхната йерархия в обществото, това се трупа от хилядолетия, но има динамика - в крайна сметка до преди един век жените не са можели да гласуват и това е било традиционното разбиране за ролята на женския пол, обясни Сергей Станишев. И досега съществуват стереотипи, които казват, че жената трябва да си стои вкъщи и да готви и мъжът й едва ли не да бъде неин собственик, добави той.

 

Попитан дали има друга страна в Европа, в която да има такъв спор по конвенцията, Станишев отговори, че не е чул и затова е изразил пред ръководството на БСП своята тревога и загриженост и ще я споделя и пред Националния съвет на партията..

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4100 |05.01.2018 Андрей Ковачев: Истанбулската конвенция е само в защита на жените . 6| 4418 |03.01.2018 Лиляна Павлова не разбира, защо ВМРО са против Истанбулската конвенция . 6| 3918 |03.01.2018 ВМРО е категорично срещу Истанбулската конвенция . 3| 3839 |03.01.2018 Валери Симеонов: Осем министри са гласували против Истанбулската конвенция

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads