Реклама / Ads
50| 5475 |03.09.2013 НОВИНИ

БСП оцени 100-те дни на кабинета. Ето как!

.
БСП оценява социалната политика на кабинета като успешна дотук. Приоритет нататък бил анализът на проекта АЕЦ "Белене" и преговори с "Росатом".
 

За първите си 100 дни кабинетът "Орешарски" е заложил на стабилизирането на публичните финанси, спешни и средносрочни социални мерки и промени в енергетиката, става ясно от проект за отчет на първите 100 дни на правителството, които се навършват в събота. Той е бил одобрен на заседание на Изпълнителното бюро на мандатоносителя БСП на 28 август, пише "24 часа".
 

Предстои след окончателното му съгласуване в партията да бъде раздаден на депутатите, за да се изготви окончателен отчет, както и на структурите в страната, за да се следи изпълнението на приоритетите.

В сферата на публичните финанси се отчита като основен успех изпълнението на бюджета и неговото актуализиране.

Резултат са  изплащане на непредвидени социални разходи,
включително помощ за безработни и най-бедните, издължаване на държавата към бизнеса и възстановяване на забавен ДДС, намаляване на евентуален ликвиден риск и на невъзможност за разплащане.

 

Като слабост БСП е посочила отложеното за края на мандата преминаване към прогресивно подоходно и семейно облагане.
 

В социалната политика за успех на правителството се приема овладяването на ръста на безработицата и особено на младежката.

 

Сред приоритетите е увеличаване размера на семейните помощи за деца от 35 на 50 лв. Поставен е акцент върху увеличаване на размера на обезщетението за дете от 1 до 2 г. от 240 на 310 лв. Отчита се и финансовото подпомагане на първокласници, като еднократната помощ за тях се вдига от 150 на 250 лв. Още 60 000 ще получат и енергийни помощи след вдигането на прага с 15 лв.
 

Социално полезно било и отпадането на "данък колиба". 
 

Плановете са  да се спре едновременното увеличение на пенсионната възраст и необходимия стаж за пенсия и въвеждане на гъвкави условия за пенсиониране при недостиг до 2 години на стаж и възраст.

Социалната политика ще залага на повишаване на минималната заплата и достигане до 450 лв. в края на мандата, възстановяване на швейцарското правило за осъвременяване на пенсиите, ежегодно актуализиране на обезщетенията и семейните помощи за деца и добавките за деца с увреждания, увеличаване на размера на целевата помощ за отопление.
 

В енергетиката като основен успех е отчетено, че не допуснато увеличение на тока с 20%, а дори напротив -  цената му е свалена от 1 август с 5%.
 

Друг успех била актуализацията на наредбите за безопасността в мините. Положително се оценява създаването на две работни групи за анализ на "Топлофикация - София" и търсене на по-ефективно управление още преди началото на следващия отоплителен сезон.

 

Относно икономиката правителството заявило своята отговорност за незабавното прилагане на мерки за подобряване на условията в страната. 
 

Стартирало и общественото обсъждане на проект за Национална стратегия за насърчаване на малките и средните предприятия за периода 2014-2020 г. Като една от мерките за това се посочват и промените в Закона за обществените поръчки.
 

Мерките за стабилизиране на ВМЗ-Сопот, също се отчитат като успех. 
Проблем обаче е усвояването на европарите по програма "Конкурентоспособност" и договорите за безвъзмездна финансова помощ заради късния старт на "Джереми". 

Приоритетни за министерството на икономиката са плановете за преструктуририране и оздравяване на държавни предприятия, обвързване на договорите за управление с реформирането и финансовия им резултат. Друг приоритет е анализ на проекта АЕЦ "Белене" и преговори с "Росатом" заради иска от 1 млрд. евро за спрения строеж на втората атомна централа.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 5628 |29.09.2012 НЕК вече търси оценител на АЕЦ "Белене" . 9| 6237 |08.06.2012 Съпруга на изчезнал: Оцениха мъжа ми на 1000 лв. . 13| 4806 |18.02.2011 ЕК оцени реформаторския устрем на България . 0| 5073 |09.11.2009 On Line регистър събира лицензирани оценители

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads