Реклама / Ads
2| 3167 |26.11.2021 НОВИНИ

Темата ”Социална политика”: Партиите оставиха голяма част от въпросите за допълнително обсъждане

.
Голяма част от въпросите по темата “Социална политика” бяха оставени за допълнително обсъждане по време на поредния ден на разговори между “Продължаваме промяната” и потенциалните й партньори за съставяне на кабинет. В следващите три месеца ще нищят политиките за семействата с деца, а въпросът в пенсиите ще бъде обсъден в следващата половин година. Неуточнени останаха и въпросите около политиката за хората с увреждания.
 

Кой какво предложи? 

 

От БСП поискаха безплатни ясли и детски градини, целева подкрепа за семействата с ниски доходи и енергийна субсидия до края на март за отоплителния сезон, която да бъде предоставена на енергийно бедните домакинства. Поиска да има възможност за разсрочено плащане на енергийните сметки и осигуряване на дърва за огрев. Левицата поиска още безплатни лекарства за децата до 14-годишна възраст и еднократна помощ от една минимална работна заплата за самостоятелно наетите в области с ограничителни мерки и за родители, които гледат децата си вкъщи заради пандемията. БСП иска и удължаване добавката от 120 лв. на пенсионерите до края на извънредното епидемично положение.

 

За младите семейства се предвижда 500 лв. за първо дете, 1000 лв. за второ и 1500 за трето, както и безплатни ин витро процедури. 

 

Всички предложения на БСП обаче срещнаха критиките на икономиста Мика Зайкова от “Има такъв народ”, според чиито думи България не разполага с подобен бюджет.  Голяма част от предложенията на левицата бяха определени като “романтични” от “Демократична България”. 

 

На свой ред от ИТН поискаха минималната работна заплата да е в размер на 50% от средната в страната и цялостен анализ на пенсионната система, както и промени при категориите на труд. В средносрочен план минималната пенсия да приближи издръжката за живот. Според партията има нужда от спешно преразглеждане бюджета за делегирани държавни дейности, без да се ощетяват работниците.

 

За семействата с деца до 7 години партията предлага разсрочена помощ от 24 минимални работни заплати разпределена поравно в рамките на 7 г., а тази за по-големите деца да е за всички записани в училище.

 

"Има такъв народ" си поставя за цел да се намали изоставянето на деца в институции, като предлага това да се случва за период до 2 години, а детето да се върне в семейството, след като бъде разрешен проблемът.

 

ТЕЛК решенията да бъдат премахнати поискаха от ИТН, а предложението срещна подкрепата на “Демократична България”. Обединението иска да се работи в посока интеграция на хората с увреждания като предлага работодателите да бъдат насърчени да наемат хора с увреждания чрез поемане на част от техните осигуровки.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 8805 |26.11.2021 Илиян Василев: Дискусията по темата „Енергетика“ прилича на коалиционна психотерапия . 1| 2943 |26.11.2021 Обяснението на митническия директор на РСМ: Автобусът не бил проверен, защото системата работела бавно . 14| 3148 |24.11.2021 Кацаров: Обърнахме тенденцията. Темата ”локдаун” не стои . 3| 3277 |11.11.2021 Аламанов: Темата с машините е поредна димка на политическа сила, за да отклони общественото внимание

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads