Реклама / Ads
1| 3378 |24.11.2021 НОВИНИ

На живо: Преговорите в сектори ”Здравеопазване” и ”Земеделие”

.
Източник: БГНЕС
Продължават преговорите на формацията на Кирил Петков и Асен Василев „Продължаваме промяната“ с БСП, „Има такъв народ“ и „Демократична България“ за бъдещо коалиционно правителство.
 

В 10 ч. започна обсъждането на секторите "Здравеопазване" и "Земеделие".

 

Проследете тук разговорите в сектор "Здравеопазване":

 

 

БСП

 

За левицата преговорите в сектор "Здравеопазване" са ключови. Експертите от БСП настояват за краткосрочни мерки за справяне с епидемията от коронавирусна инфекция. За целта според тях трябва да бъдат създадени мобилни групи за ваксинация. Те трябва да посещават хора над 60 години, групи с повишен индекс на социален контакт и определени групи болни.

 

Потоците в здравната система трябва да разделят, за да може освен коронавирус да се лекуват и други социално значими заболявания, които са основна причина за повишена смъртност.

 

И още - от БСП искат разяснителна кампания за ваксините и епидемиологично проучване за преценка на обстановката в страната.

 

Догодина болнициите в труднодостъпните райони трябва да придобият статут на "защитени" и да получат допълнително финансиране от държавата.

 

9% ДДС на лекарствата и безплатни медикаменти за деца до 14 години, искат още от БСП. Освен това смятат, че трябва да се увеличат средствата за контрол на социално значимите заболявания.

 

"Има такъв народ"

 

От партията на Слави Трифонов искат специализирани болници за лечение на коринавирус във всички области на страната. COVID зоните да бъдат закрити, защото били неефективни.


По-лесна процедура за специализация на инфекционисти и епидемиолози и спешна подготовка на такива кадри искат от ИТН. Настояват и за експертен щаб, който да изказва публично мнението си за епидемията.

 

Според тях трябва да има и национална програма за Т-клетъчен скрининг и ваксинацията срещу коронавирус да остане доброволна.

 

Създаване на електронно здравно досие в рамките на 6 месеца и премахване на клиничните пътеки, искат още от ИТН. Според тях здравната карта на страната трябва да бъде актуализирана. Моделът на финансиране в системата трябва да бъде променен. За целта, трябва да бъде приет нов Закон за лечебните заведения. С него трябва да бъдат въведени така наречените обществени лечебни заведения, които ще работят с пари от НЗОК и няма да бъдат регистрирани като търговски дружества. Предлагат и подоходно здравно облагане - според доходите на всеки. Искат и демонополизация на НЗОК.

 

"Демократична България"

 

От обединението искат спиране на неефективното разходване на пари за здраве. Предлагат тристепенен модел на на финансиране от Държавния бюджет, НЗОК и  застрахователни фондове.

 

Проследете тук разговорите в сектор "Земеделие":

 

 

По-късно днес, в 15 ч., ще бъдат обсъдени секторите "Образование" и "Електронно правителство".

 

Преговорите започнаха във вторник, когато експертите обсъдиха темите „Икономика“, „Енергетика“, „Правосъдие“ и „Транспорт“.

 

Срещите се провеждат в експертен формат. Обсъждат се основните проблеми на съответния сектор, предложенията и мерките, които се предвиждат според програмите на различните партии.


Разговорите ще продължат до събота по 18 преговорни глави и се водят от експертни екипи.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3836 |23.11.2021 Остава българското вето за старта на европреговорите със Скопие . 7| 3677 |23.11.2021 Из преговорите за кабинет: До края на годината може да се състави правителство . 5| 3291 |23.11.2021 Гледайте на живо преговорите по тема ”Правосъдие” . 16| 3779 |23.11.2021 Асен Василев на преговорите: България не може да остане без ядрена мощност

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads