Реклама / Ads
11| 3084 |15.02.2021 НОВИНИ

Корнелия Нинова: Здравето не бива да е стока, която се търгува в болниците

.
Здравето не бива да е стока, която се търгува в болниците. Този водещ принцип в сектора на здравеопазването Корнелия Нинова потвърди като един от приоритетите за БСП. Пред БНТ в събота Нинова още веднъж заяви, че левицата ще предложи промяна на модела, а не просто увеличаване на парите за здраве.
 

От БСП обещават няколко важни решения в тази посока и очакват те да срещнат яростна съпротива, защото ще засегнат много интереси. Но не отделните интереси, а здравето на всеки български гражданин трябва да бъде в центъра на системата, смятат социалистите, които са решени да работят за ефективно, достъпно и качествено здравеопазване.

 

Една от първите стъпки в ще е болниците да престанат да бъдат търговски дружества, а ако частните болници искат да ползват ресурса на НЗОК, да се отпишат от Търговския регистър и да се впишат по Закона за лечебните заведения.

 

Друг приоритет е регионалното здравеопазване, където хората имат големи очаквания по отношение на спешната помощ, доболничното и болничното лечение.  Неотдавна Нинова припомни, че хората от Видинско очакват да се възстановят закритите отделения в единствената болница там, тези в Смолян - в областта да има поне една денонощна аптека, а родилките в Търговищко - да не им се налага да пътуват 100 километра, за да родят в болница.

 

Друга спешна стъпка е задържането на кадрите в здравеопазването. БСП предлага това да се постигне с единна Държавна наредба за базова заплата, над която болниците могат да надграждат. Според Нинова държавата трябва да поеме с финансиране стипендии и специализации на младите лекари и специалисти, с ангажимент след това те да останат в България.

 

Наложителна според БСП е промяната и в лекарствената политика. Първо, като се намали ДДС на лекарствата а оттам – и на цената им, тъй като те са регулирана стока. И второ, търговете за лекарства да се поемат от здравното министерство, а да не се правят във всяка болница поотделно, защото при поръчано по-голямо количество може да се постигне по-ниска цена.

 

Още през есента, когато се обсъждаше бюджетът на НЗОК, Корнелия Нинова нарече абсурдно твърдението на управителя на касата, че сега не е време за промени. „Това време отдавна мина. Най-болната нация в ЕС и с най-ниска продължителност на живота е повече от изискване за промяна. То е императив за нова политика в сектора“, заяви лидерът на БСП.

 

Задържането на кадрите в здравеопазването може да се постигне с единна Държавна наредба за базова заплата, над която болниците могат да надграждат. Могат да се спрат кражбите и източването.

 

Задължително е да се направят няколко важни стъпки, за да се подобри всичко в сектора и това да повлияе върху здравето на нацията. Тези стъпки ще срещнат яростна съпротива и няма да са леки. Ще се засегнат много интереси. Но това няма да ни отклони в нашата решимост за ефективно, достъпно и качествено здравеопазване за всеки български гражданин. Той трябва да е в центъра на системата, а не отделни интереси.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 27| 3303 |14.02.2021 Корнелия Нинова: Ще смекчим неравенствата с конкретни икономически и социални мерки . 54| 4046 |13.02.2021 Корнелия Нинова: Никога коалиция с ГЕРБ . 36| 4631 |12.02.2021 ДБ опроверга Нинова: Отклонили поканата. БСП трябвала да свърши своята работа . 6| 3300 |12.02.2021 Корнелия Нинова се срещна с посланика на Великобритания Н. Пр. Г-н Роб Диксън

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads