Реклама / Ads
14| 4195 |07.06.2016 НОВИНИ

Нинова: С БЛС сме единодушни, че реформата в здравеопазването не доведе до добър резултат

.
Корнелия Нинова
„Единодушни сме, че така наречената реформа в здравеопазването не доведе до добър резултат нито за пациентите, нито за лекарите, нито за бюджета на НЗОК, нито за държавния бюджет.” Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова след среща с представители на Български лекарски съюз. По думите и в момента има законодателен хаос.
 

Според нея изготвените наредби в здравеопазването не дават добър резултат, а някои дори пречат. „Лекарите не дойдоха при нас, за да плачат за заплати или за повече пари. Те настояват за контрол върху финансирането на цялата система”, обясни председателят на левицата. По думите й лекарите не искат отговорността за безхаберното харчене на средствата да се прехвърля върху тях. Тя каза също, че те са поставили и въпроса за липсата на кадри в системата на здравеопазването. „Важен е въпросът за обучението и подготовката им”, коментира тя. Срещата на Нинова с УС на БЛС е част от ангажименти да се срещне с неправителствените организации.

Внасяме в парламента предложенията на лекарите за здравеопазването

По време на срещата, представителите на лекарския съюз са попитали дали от БСП могат да поставят на парламентарна законодателна дейност въпросите, които са били коментирани. „Още в петък ги поставяме като въпроси към министъра и правителството за отговор”, заяви Нинова. Тя обясни също, че лекарите ще предложат законодателни промени, които БСП ще внесе от тяхно име, в следващите седмици.

Нинова каза още, че БСП има амбиция и желание, и вече е започнала да разработва алтернативи за секторни политики – т.нар. Национален план, различен от това, което предлага сега правителството. „Потърсихме от БЛС експертна помощ, защото искаме да го изготвим с експерти и извън БСП и получихме тяхната подкрепа и съдействие”, коментира тя.

Председателят на левицата каза също, че съвместните проекти ще бъдат реализирани, когато БСП бъде на власт, и не са само даване на обещания, когато левицата е в опозиция. „Повече няма да се правят популистки неща, когато сме в опозиция, които след това да не могат да се изпълняват. Работим заедно, с пълното съзнание, че после ще ги изпълняваме”, категорична бе тя и допълни, че ще продължи работата с гражданските структури в страната.

Венцислав Грозев: Искаме по-добро здравеопазване

„Български лекарски съюз се старае да направи така, че в здравеопазването нещата да се случват по по-добър начин”. Така председателят на БЛС Венцислав Грозев обясни защо се е състояла срещата с БСП. Той каза още, че проведената среща е имала за цел да начертае проблематиката в сектора и да се намери общ език, за да може да се намерят и решения в сектора на здравеопазването. „Стремим се да направим така, че обществото да получава по-добро и качествено медицинско обслужване”, каза още Грозев. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 4660 |05.06.2016 Реформата в МВР щяла да спести 65 млн. лв годишно . 109| 5459 |04.06.2016 Корнелия Нинова: БСП е партията, която ще слуша народа . 0| 4301 |03.06.2016 БСП и АБВ контра на Бъчварова за реформата в МВР . 82| 5194 |02.06.2016 Нинова: Поклон пред великото дело на Христо Ботев

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads