Реклама / Ads
8| 3128 |24.02.2023 НОВИНИ

БСП прави общонационална подписка за запазване на Паметника на съветската армия в Княжеската градина в София

.
Членовете на Националния съвет приеха предложението на лидера на столичните социалисти Иван Таков за масова защита на монумента.
 

Членовете на Националния съвет на БСП приеха предложението на лидера на столичните социалисти Иван Таков за общонационална подписка за запазване на Паметника на Съветската армия на мястото му в Княжеската градина в София. По този начин БСП се противопоставя категорично на поредната офанзива за демонтирането и преместването на монумента, подета този път от ГЕРБ.

 

"След Втората световна война на територията на България има издигнати над 130 паметника на загиналите руски воини и в чест на победата на Съветската армия. Това е израз на признателността на българския народ пред подвига на всеки един войник, оставил костите си за Освобождението на България и Европа от фашизма. Всички ли ще ги съборят, попита риторично Иван Таков. - Поругаването и събарянето на монументи, късата памет, изобщо липсата на памет, изкривяването, подмяната и фалшифицирането на историята завършват винаги по един и същи начин. С изключително много жертви. Война с оръжие не може да бъде спряна. Мир не се постига чрез поругаване на паметта на жертвите във войните. Фашистките прояви днес водят след себе си мрачни, непрогледни времена".

 

Ако разрушаването на Паметника на Съветската армия в Княжеската градина ще спре войната в Украйна, нека да го разрушат, добави лидерът на БСП - София. "Големият проблем обаче не е този паметник. Огромната трагедия е, че никой не говори за мир. Единствената тема е войната", заяви Иван Таков.

 

Изпълнителното бюро на Градския съвет на БСП - София прие и официална позиция във връзка със съдбата на Паметника на съветската армия. "На 24 февруари, когато се навършва една година от началото на войната в Украйна, Бойко Борисов изненадващо смени позицията на ГЕРБ - от уклончиво увъртане до призив към общинските съветници на партията в СОС да подкрепят доклад на ДБ за демонтиране на Паметника, пише в позицията на Изпълнителното бюро на БСП - София. - Впечатляваща е управленската импотентност на българските десни - за 33 години управление на София СДС, а от 2005 г. насам и ГЕРБ, направиха столицата ни най-бедната в Европа, както и държавата ни след десетилетия десен преход е най-бедната в ЕС - страдаща от социална, икономическа, демографска, духовна, здравна, енергийна и най-вече - морална криза. И колкото и да ни убеждават десните - тези кризи няма да се решат със събарянето на Паметника на Съветската армия, а най-вероятно ще се задълбочат".

 

ПОЗИЦИЯ

на

Изпълнителното бюро на БСП - София

във връзка със съдбата на

Паметника на Съветската армия в столицата

 

На 23 февруари 2023 г., дни преди началото на предизборната кампания за петите поред предсрочни парламентарни избори в България за последните две години, за пореден път посегнаха на историческата истина, свързана с нацизма в Европа. Вандал счупи с чук плочите на Паметника на Съветската армия в София. Това е съзнателен акт на аморалност, ксенофобия и екстремизъм!

 

Днес 24 февруари 2023 г., когато се навършва една година от началото на войната в Украйна, Бойко Борисов изненадващо смени позицията си и заповяда на ГЕРБ - като нареди на общинските съветници на партията в Столичния общински съвет (СОС) да подкрепят доклад на Демократична България за демонтиране на Паметника на Съветската армия в София. Борисов заяви, че поругаването е вандалски, но "морален" акт и нещо, което държавата е трябвало да свърши отдавна. Той каза също, че Паметникът трябва да бъде разрушен, защото в Украйна се водела война и така било "морално". Политическата повратливост на Бойко Борисов няма край! А сега ще ни учи и на морал?!

 

Нека да припомним, че Паметникът на Съветската армия е защитен от:

 

1. Европейската културна конвенция от 1954 г.

2. Европейската харта за архитектурно наследство на Европа от 1975 г.

3. Закона за българското авторското право и сродните му права

4. Резолюциите на ООН от 2008 г. и 2009 г. за защита на паметниците по повод Втората световна война.

 

И не на последно място - този паметник е на хората, които победиха фашизма в Европа, като той по същество е антифашиски паметник. Затова и нашата позиция винаги е била принципна и последователна, а именно - ние сме против всякакво посегателство върху монумента.

 

Впечатляваща е управленската импотентност на българските десни партии. За 33 години управление на София - в началото на 90-те - на СДС, а от 2005-та насам и на ГЕРБ - направиха столицата ни най-бедната в Европа. Както и държавата ни след десетилетия десен преход е най-бедната в ЕС - страдаща от социална, икономическа, демографска, духовна, здравна, енергийна и най-вече - морална криза.

 

И колкото и да ни убеждават десните - тези кризи няма да се решат със събарянето на Паметника на Съветската армия, а най-вероятно ще се задълбочат. Както стана през 1999 г. с разрушаването на Мавзолея в центъра на София. Паметникът няма общо с конюнктурни събития, личности и процеси. За разлика от други, ние умеем да правим разлика между Съветската армия от 1945 г. и руската армия от 2023 г. Ние, българските социалисти, настояваме за спиране на военните действия сега и веднага. Защото трудните и продължителни преговори винаги са по-добри от продължаващите военни действия.

 

Паметникът на Съветската армия е паметник на 27 милиона граждани на тогавашния Съветски съюз - руснаци, украинци, беларуси, казахи, кавказци и от още десетки националности, които дадоха живота си - на фронта и в тила - за свободата на Европа и света от фашизма. В силите и военните операции на същата Съветска армия участие взе и Първа българска армия, начело с националния ни герой ген. Владимир Стойчев, която даде десетки хиляди свидни жертви.

 

Техният подвиг под знамето на Победата спаси България от разпарчетосване и национално унижение, защото до 1944 г. тя беше съюзник на нацистка Германия, вкарана в този пагубен съюз от политици, като Бойко Борисов - повратливи, слугински настроени, способни да жертват всичко заради личната си кариера и благополучие. Днешните десни политици у нас се подиграват на паметта на милионите съветски граждани, спасили Европа и света от фашизма, но и на свидните български жертви от Отечествената война!

 

Жалък е опитът им да доказват евроатлантическата си принадлежност през погазване, оскверняване и демонтиране на българската история ! Жалко е, когато нямаш аргументи с днешна актуалност и виждане за бъдещето започваш да се бориш с паметници за миналото, прекръстваш улици, налагаш медийна цензура и подкрепяш вандалски актове. Без да отчиташ ясни социологически данни, че Паметникът е част от общото добро отношение на над 80% от българите към Русия. Русия, с която ни свързват вековни отношения, чиято кулминация ще честваме на 3 март - Деня на успешния край на Руско-турската освободителна война. В този ден благодарим на Руската армия, нашата Освободителка - от името на българския народ, точно както е написано на счупената и поругана плоча!

 

24 февруари 2023г.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 18| 12890 |25.02.2023 Гешев се прави на Путин с обръщение към нацията. Не е ли крайно време да си ходи? . 10| 3250 |24.02.2023 Симеон Дянков: Надеждата за правителство е в ”Демократична България” . 5| 3178 |23.02.2023 Радев се перчи пред Домбровскис: Служебното правителство овладя инфлацията . 0| 3052 |23.02.2023 АПИ връща пари от неправилно наложени глоби за липса на винетки

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads