Понеделник, 23 Октомври 2017, 01:57
Frognews
0| 3041 |20.07.2016

БСП предлага закон срещу ”калинките” в предприятията

.
Държавните и общинските предприятия са важен стратегически сектор в българската икономика. Те могат да генерират печалба и ръст в икономиката вместо да се използват за източване на обществен ресурс и по-късното им приватизиране. Това заяви депутатът и бивш министър на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев.
Той представи проекта на левицата за Закон за публичните предприятия и обясни, че внесеният законопроект изцяло променя концепцията и визията за управлението на държавните предприятия.

„Това е първата стъпка от алтернативата, която левицата иска да покаже за начина на управление на българската икономика и участието на държавата в него”, подчерта социалистът. По думите му на първо място е важно да се сложи ред в управлението на обществения ресурс. Той обясни, че законопроектът касае управлението на търговски дружества с над 50% държавно и общинско участие.

По думите му икономика не се прави само с преразпределяне на европейски средства. „Държавата и общините трябва да се научат да управляват своят ресурс ефективно”, заяви той и даде пример с МВЗ Сопот, как едно губещо предприятие може да генерира печалба и заетост когато се управлява добре.

Стойнев обясни, че законопроектът има няколко основни цели. Като първа такава той посочи спирането на унищожаването и източването на публичния ресурс и неговото разпродаване. На второ място социалистът посочи и държавните предприятия, които да започнат да се управляват на пазарен принцип.

Той подчерта, че не трябва да се забравят и общинските предприятия, защото те могат да бъдат стабилизиращ фактор в очакваните по-високи печалби в местните бюджети. Стойнев заяви, че на трето място трябва да бъде пресечена зависимостта на държавния сектор в икономиката от политическите промени.

„Да спрат партийното влияние и назначаването на „калинките” в бордовете на държавните предприятия. Да има ясни критерии и механизми за назначаване на висши мениджъри с професионални качества”, обясни той.

По думите му новият борд на летище Стара Загора от 5 човека на 3 работници е нямало да го има ако го е имало този закон. „Държавните предприятия трябва да се управляват по най-добрия модел на частните компании плюс много по-високо ниво на прозрачност и публичен контрол”, категоричен бе той.

Стойнев обясни, че работата на пазарен принцип означава държавните и общински предприятия да работят да работят изцяло на пазарен принцип, с професионален борд, да има конкурси, пълна отчетност и прозрачност на това, което се върши в тези предприятия и да изчезне партийното влизане.

„Трябва да се знае, че бордът може да бъде сменян единствено според резултатите на предприятието, а не според съответното правителство, което желае да назначи партийно лоялни некадърници”, заяви бившият министър на икономиката и енергетиката.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Армията унищожава противопехотна мина в кърджалийско 0| 2144 |22.10.2017 . Хиляди протестират заради убийството на Дафне Галиция 0| 2164 |22.10.2017 . Село Лозен излезе на протест, за да си защити гората 2| 2160 |22.10.2017 . Собственикът на боулинга: Двама от персонала ми са взети за заложници 0| 2209 |22.10.2017

КОМЕНТАРИ

Реклама
Реклама
Реклама

БЛОГОВЕ

Ние използваме "бисквитки", за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Разбрах