Реклама / Ads
0| 4005 |11.02.2019 НОВИНИ

БСП ще сезира Конституционния съд за закона за личните данни

.
Елена Йончева и Корнелия Нинова Източник: БСП
Спорните промени в Закона за личните данни бяха приети от Народното събрание, но президентът Румен Радев наложи вето върху част от тях. Веднага след това председателят на правната комисия Даниел Кирилов обяви, че ветото със сигурност ще бъде отхвърлено. От БСП обявяват, е ако това се случи ще сезират Конституционния съд.
 

"Поемам гаранция, че ПГ на "БСП за България" ще подкрепи ветото на президента върху текстове от Закона за защита на личните данни. Някои текстове от този закон налагат цензура на свободата на словото. Ако бъде преодоляно ветото, ние ще сезираме Конституционния съд. Има основания да смятаме, че се засягат основополагащи и конституционни права на свобода на изразяване и достъп до информация".  Това заявява лидерът на БСП Корнелия Нинова на среща с Асоциацията на европейските журналисти.

 

Според нея ГЕРБ често се позовават на европейски регламенти и правила, но е станало практика да вкарват в законодателството и неприемливи текстове, които нямат нищо общо с европейската практика. Нинова коментира още, че по този начин ГЕРБ крият истинските си намерения за авторитарна власт зад европейските норми.

 

Частта от закона, която формулира 10 критерия, с които всеки журналист трябва да се съобразява в работата си, създават предпоставки за автоцензура и цензура. Тази формулировка сериозно нарушава баланса между правото на свободно изразяване и правото на защита на личните данни и дава възможност на комисия от изпълнителната власт да ограничава свободата на словото. Това е поредният случай, в който изпълнителната власт получава възможност да налага санкции на медии и журналисти, докато Конституцията изрично предвижда, че това е единствено в правомощията на съдебната власт, посочиха представителите на АЕЖ.

 

„В момента сме свидетели на груба цензура от страна на ГЕРБ. През последните години има много случаи на засягане на журналисти, които си позволяват да критикуват властта и да споделят различно мнение. Въпросът за ограничаване на свободата на медиите и човешките свободи е принципен, а не партиен”, заявява още Корнелия Нинова, която в срещата с АЕЖ участва заедно с говорителят на ПГ на "БСП за България" Елена Йончева.

 

Относно заведените дела срещу Йончева Нинова заявява, че политическата партия ще я защити и в Брюксел, пак по същата причина – да не се ограничава правото на хората да си казват мнението и да вадят данни за корупция и  да не се използва  прокуратурата за натиск.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4655 |06.02.2019 Омбудсманът намери противоречия между три социални закона . 1| 3811 |06.02.2019 В парламента ще гледат Закона за търговската тайна . 5| 3755 |04.02.2019 Ревизоро: Целта на Закона за горивата е да се съберат повече пари . 0| 4036 |31.01.2019 Приеха промените в Закона за горивата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads