Реклама / Ads
3| 4204 |24.01.2024 НОВИНИ

БСП, "Възраждане" и ИТН също ще жалят новите конституционни съдии

.
Костадинов Костадинов, Тошко Йорданов и Корнелия Нинова
БСП, ИТН и "Възраждане" внасят обща жалба до Конституционния съд заради двете решения за избор на новите конституционни съдии. Това обяви Петър Петров от "Възраждане" на извънреден брифинг в НС.
 

"Считаме, че тези решения противоречат на основния ни закон, противоречат на принципите, на които е изграден основният ни закон и че частта, в която те визират мандата им от 9 години, също е противоконституционен", каза Петров.





Държавният глава Румен Радев сезира КС със същите мотиви вчера.

 

На въпрос защо трите групи внасят жалба до КС, след като такава вече има от президента Радев, от "Възраждане" уточниха, че постъпват, "както бе обявено още по време на дискусиите, протекли в една изключително експресна процедура, която умишлено бе направена така, че да попречи на правилната преценка на народните представители - бе заявено, че ще бъде внесено подобно искане".

 

Днес Народното събрание прекрати пълномощията на Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС като депутат. Тя и Борислав Белазелков се очаква да положат клетва като конституционни съдии този петък.





Радев обаче призовава да не се пристъпва към клетвата на новоизбраните конституционни съдии преди самият Конституционен съд да се произнесе по съответствието на техния избор с конституционните процедури и изисквания.

 

Няма срок, в който КС трябва да се произнесе по внесените жалби. 

 

Народните представители гласуваха кои да са двамата представители на парламента в Конституционния съд на 19 януари. Парламентарната квота стоеше непопълнена повече от 2 години. Депутатите гласуваха представителите им в КС да бъдат Борислав Белазелков, издигнат от ПП-ДБ и Десислава Атанасова, издигната от ГЕРБ. Атанасова получи 159 гласа "за", а Белазелков - 154 гласа "за".

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4437 |24.01.2024 Конституционалист: Не виждам основание изборът на съдии да бъде провъзгласен за противоконституционен . 9| 4451 |24.01.2024 Разкази от Харков: "На 100 метра от мен кръв, убити хора, убити деца. Адът бил имал 9 кръга? Не, нашият ад има 99 кръга!" . 3| 4618 |24.01.2024 Kриминален психолог за убийството на Пейо: Двете жени имат психологични проблеми, може да е междуличностно разстройство . 0| 6256 |24.01.2024 "Софийска вода" временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads