Реклама / Ads
57| 6647 |15.06.2012 НОВИНИ

БСП: Законът за горите обслужва кръга около премиера и Цветелина Бориславова

.
Див скандал избухна в студиото на БТВ между депутати от БСП и ГЕРБ. Промените в Закона за горите обслужва лобистки кръгове около премиера Бойко Борисов. Това заяви пред БТВ депутатът от БСП Димчо Михалевски.
 


Той посочи и конкретни имена – собственикът на „Витоша ски“ Цеко Минев и собственичката на Пампорово Цветелина Бориславова. Никога досега в Закона за горите не се отваря толкова широка възможност за строежи в горски територии. Никой не знае колко и къде ще се строи, предупреди Михалевски. В момента без промяна на предназначението вече ще може да се строят дори открити и закрити съоръжения в защитени територии.

 

Така забраната за строеж на хотели ще бъде прескочена и ще може да се строят спортни и културни хотели или културни магазини, предупреди Михалевски. Това предизвика шефката на парламентарната комисия по земеделие да избухне. Спекулирате, разрешени са само сгради, които се използват за спортни, културни и религиозни нужди, контрира Танева. Няма конкретен текст от промените в Закона за горите, който дава предимство на конкретен инвеститор за продължаване на строеж.

Танева посочи, че публичен търг ще дава възможност за строеж на писти. Според нея е невъзможно свръхзастрояването познато от черноморското крайбрежие да се прехвърли и в горите.

 

Промените регулират ски пистите, а не застрояването в курортните селища, припомни Танева. Ски пистите ще се изграждат без промяна на предназначението, а с учредяване право на строеж. Промените са направени за това, че във всички места опазвайки природното богатство да провокираме инвеститорски интерес, посочи Танева. Има 210 километра ски писти, целта е да станат 5 000 км.

 

Това означава, че тези територии ще бъдат овладяни и монополизирани, убеден е Михалевски. Според социалиста забраните в защитените горски територии ще бъдат нарушение, тъй като законът позволява да се строят сгради, които обслужват ловностопански, риболовностопански и горскостопански нужди. Ако имате ски писта на Витоша по новата уредба благодарение на подробен устройствен план и имате права върху старите писти, ще могат да се разшири дейността, без това да е включено в общия устройствен план, мотивира се Михалевски.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 5822 |15.06.2012 Още протести срещу Закона за горите, Борисов готов на преговори . 73| 6508 |14.06.2012 Борисов: Да, лобистки е законът за горите, но в полза на скиорите . 4| 5568 |11.05.2012 Законът за горите скара депутатите . 6| 5937 |12.01.2012 Проектозаконът за детето третирал родителите като престъпници

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads