Реклама / Ads
6| 5935 |12.01.2012 НОВИНИ

Проектозаконът за детето третирал родителите като престъпници

.
Представители на обществени и неправителствени организации дискутираха днес новия Закон за защита на детето. По време на обсъждането се чуха различни мнения, подкрепени от различна информация и аргументи.
 

  

Шефката на МВМД Мира Радева се включи в защита на проектозакона за детето от критиците му, според които децата получават права, за които не са зрели. Тя  цитира резултатите от проучване, които показват, че 14 % от децата са били обект на сексуално насилие.

„Аз също съм била обект на сексуално насилие на 10-11-12 години, обяви сензационната новина Радева. Не се стигна до крайност, става дума за опипвания, целувки с език и други действия, които са ми нанесли трайни травми. Бях обект на сексуално насилие не от един, а от трима души, които се представяха за близки на семейството ми, а аз изпитвах чувство на срам. Трябваха три или четири години, за да споделя с родители си всичко”, обяснила социологът.

Шефката на МБМД представи данни, според които всяко десето дете в България смята, че децата у нас са обект на физическо насилие. 22 % от анкетираните пък признават, че познават лично деца, които търпят някаква форма на насилие. 

3 на сто от децата смятат, че почти всички деца са обект на сексуално насилие, а 11 на сто са отговорили, че по-голямата част от децата са насилвани сексуално. 

Въпреки емоционалната подкрепа за проекта на закона за детето, написан от социалното министерство, той беше подложен на остри критики от страна на опозицията и неправителствени организации.


Според Виктор Костов от „Свобода за всеки – адвокати” пък проектът е тоталитарен, защото отнема родителски права в полза на държавата. Той обвини авторите, че въвеждат административен произвол по отношение на семейството. Адвокатът разкритикува текстът, според който най-добрият интерес на детето е дефиниран като желанията и чувствата на детето. „Те са незрели”, каза Костов и допълни, че проектът третира всички родители като престъпници. 

Законът въвежда и дефиницията психическо насилие върху детето. Сред изброените действия са подценяване и подигравателно отношение. „Ако детето каже: „Мамо, днес ми писаха шестица по физическо и майката отговори: „Голяма работа”, то това би представлявало психическо насилие”, възмутиха се от „Свобода за всеки – адвокати”.

Представители на неправителствени организации атакуваха закона и защото дава възможност на социалните служби да се задействат по анонимни сигнали. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 77| 9623 |18.12.2011 Хора на Трактора заплашвали: Ще разчленим детето ти! . 7| 5291 |13.11.2011 Децата не ходят на училище, глобяват родителите до 1000 лв . 6| 5392 |17.10.2011 Оставяш детето само - 5 бона глоба . 2| 5548 |09.09.2011 Полицаи спасиха детето самоубиец от Върбина

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads