Реклама / Ads
0| 3767 |12.01.2022 НОВИНИ

Бучковски: Дадох всичко от себе си, за да не замре диалогът с България

.
Владо Бучковски Източник: „Независен“
Бившият премиер на Република Северна Македония Владо Бучковски се надява, че ангажиментът му през последните 13 месеца като специален правителствен представител за България е допринесъл за отношенията между двете страни и че този принос ще бъде важен за по-нататъшния диалог между новите правителства в Скопие и София, който ще бъде воден от нова енергия и нова методология.
 

В изявление след освобождаването си на правителствено заседание във вторник той каза, че е направил всичко възможно да не спира диалога между Северна Македония и България и да се избегне негативна ескалация на отношенията, пише скопското издание „Независен“.

 

„За мен беше чест да бъда специален представител на правителството за връзките с България през последните 13 месеца. Бях назначен две седмици след блокадата на България при изключително сложни обстоятелства. Взаимното доверие беше нарушено и речта на омразата надделя... И при такива неблагоприятни обстоятелства направих всичко възможно да не спирам диалога и да няма по-нататъшна негативна ескалация в отношенията между двете страни. Един мой приятел от София често ми казваше „ти си пазител на огъня тук, не позволяваш огънят да угасне, което подхранва надеждата, че България и Северна Македония могат и скоро ще бъдат истински приятели и съюзници“. Надявам се, че с моя ангажимент дадох своя принос, който ще бъде важен за скорошното възобновяване на диалога между двете правителства и двамата нови премиери, диалог, който ще се води с нова положителна енергия и нова методология на преговорите. В крайна сметка изказвам голяма благодарност на премиера Заев за доверието, благодарност на министър Османи за успешното сътрудничество и на генералния секретар на правителството Зечири за безупречната логистична подкрепа“, каза Бучковски в изявление след освобождаването си.

 

Правителството също му благодари и обяви, че двамата нови министър-председатели Димитър Ковачевски и Кирил Петков ще определят пътищата и стъпките за решаване на отворените въпроси между двете страни.

 

Вчера правителството в Република Северна Македония реши Владо Бучковски да бъде освободен от длъжността специален пратеник и главен преговарящ за България. Той бе назначен на тази позиция в края на 2020 г.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 3140 |10.01.2022 Ноле отново на корта: Въпреки всичко, искам да участвам на Australia Open . 7| 4749 |10.01.2022 Нейков: Създадохме каша в главите на хората - внушихме, че ковид добавките са пенсии, а това не е вярно . 25| 6470 |20.12.2021 Калинките на Гешев пак нададоха вой: Служебното правителство, а не ЕК, изисква промени в Прокуратурата . 17| 19243 |10.12.2021 Любомир Аламанов: Нинова може във всеки един момент да прецака всичко

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads