Реклама / Ads
3| 3804 |12.08.2021 НОВИНИ

Скопие: Новините от България не са обнадеждаващи

.
Буяр Османи Източник: БГНЕС
Новините от България не са обнадеждаващи, продължаваме да общуваме на ниво министерство на външните работи, но е очевидно, че е необходимо политическо правителство за преодоляване на различията и деблокиране на европейската интеграция. Това каза външният министър на Република Северна Македония Буяр Османи, цитиран от МИА и БГНЕС.
 

Изглежда, че политическата криза в България съвсем обезнадежди Скопие, че до края на годината е възможен пробив в двустранните отношения и започване на преговори за членство в Европейския съюз.

 

Скопие се надява да се възползва от словенското ротационно председателство на ЕС, което посочи разширяването на ЕС за основен приоритет, но България засега не дава сигнали, че може да преразгледа позицията си и да одобри преговорната рамка на Скопие за ЕС.

 

Служебното правителство следва рамковата позиция от 2019 година, което не допуска никакви компромиси със Скопие. Евентуална промяна в позицията на София ще изисква и действащ парламент за преразглеждане на рамковата позиция и то ако има политическа воля в подобна посока.

 

Македонският външен министър отбеляза, че разговорите на експертно ниво между двете външни министерства продължават, но те не са достатъчни.

 

„Независимо че комуникацията между двете външни министерства продължи през изминалия период, имаше директна комуникация на експерти от двете министерства, които обсъдиха въпросите, които бяха отворени на последната среща в София и представени като възможност за определяне на пътна карта за преодоляване на различията.. Разбира се, това е достатъчно, за да се поддържа комуникация на ниво министерство на външните работи, за да не се създаде празнина, която след това ще бъде по -трудно запълнена, но очевидно е необходимо да се сформира политическо правителство, политически институции, зае да може да се намери решение“, каза Османи.

 

Той потвърди, че Република Северна Македония е готова да продължи разговорите, продължава с реформите в частта на европейската интеграция и чака предвидимост в България, за да могат политическите разговори да продължат.

 

Скопие обаче засега не показва, че е готово да се съобрази с българските изисквания. Нещо повече, миналия месец парламентът прие национална позиция в контекста на блокадата на европейската интеграция от София, която циментира отказа на Скопие за реални стъпки за решаване на проблемите.

 

Османи посочи предстоящата среща на високо равнище на ЕС със Западните Балкани на 6 октомври в рамките на словенското председателство като изключителна възможност да се увенчае успеха и да даде сериозно послание на страните от региона, че този път перспективата се връща в правилната посока, но добави, че РСМ все още е в очакване какво ще се случи в България.

 

„Не може регионът и европейската перспектива на региона да бъдат заложник на вътрешнополитическата динамика на всяка държава-членка“, каза той.

 

„В момент, когато самият ЕС не успява да осигури консенсус за продължаване на нашата европейска интеграция, ние ясно показваме, че сме силен и принципен партньор и че по отношение на нашата европейска ориентация нямаме никакво съмнение, че ние сме част от Европа и принадлежим на Съюза“, допълни външният министър на РСМ.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 57| 10691 |12.08.2021 „Демократична България“ издига свой кандидат за президент . 6| 4137 |12.08.2021 Станев: ”Пътна карта” и ”В името на Майка България” са клишета, зад които се крият нездрави интереси . 7| 3621 |11.08.2021 Ивайло Мирчев: Никой от ”Демократична България” не е преговарял за порции и постове . 4| 3179 |11.08.2021 Reuters: Политическият вакуум в България я отдалечава от еврозоната и фонда на ЕС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads