Реклама / Ads
5| 4497 |28.08.2024 НОВИНИ

Пак провокации от Северна Мaкедония: Мицкоски иска френско предложение 2.0, няма да си говори със служебната власт

.
Християн Мицкоски
Северномакедонският премиер Християн Мицкоски поиска френско предложение 2.0 и отхвърли всякаква възможност за диалог с българското служебно правителство. Той заяви, че Скопие ще изчака избирането на редовен кабинет в България, за да започне диалог с него.
 

"Ние сме съседи и трябва да градим добросъседски отношения. Все пак имаме Договор за добросъседство, който трябва да е основата, за да продължим. Допълненията от типа на френското предложение могат да имат още едно допълнение - френско предложение плюс и т.н. Убеден съм, че източната ни съседка, ако гледа собствения си интерес, ще разбере, че преговорният процес за нас трябва да започне, ако искаме Балканите да бъдат едно цяло като част от Европейския съюз. Убеден съм, че там има политици, които искат да видят това", каза министър-председателят на Северна Македония.





"Ние сме за отблокирането на евроинтеграционния процеси и ще работим посветени на тази програма. От друга страна трябва да имаме партньор, с когото да общуваме. Изборите в България са насрочени за 27 октомври, дотогава има служебно правителство. След това се надявам, че ще има редовен кабинет, с който ще можем да седнем на масата и да намерим съвместно решение, което най-накрая да премахне десетилетната блокада в процеса на европейска интеграция. Това е двупосочна улица", добави той.

 

Относно конституционните промени Мицкоски посочи, че правителството му ще работи за пълноправно членство в Европейския съюз и ще прави реформи, "но за съжаление този процес не зависи само от него".

 

Премиерът твърди, че македонските граждани са били изправени пред "изисквания и унижения като никой друг гражданин, който е част от всички страни, които са били част от Източния блок, докато се приближават към членството в Европейския съюз":

 

"Близо 20 години сме кандидати за членство в ЕС, а почти 25 години минаха от подписването на Споразумението за стабилизиране и асоцииране. За съжаление, поради безпринципни искания и местни политици, които в полза на собственото си забогатяване и корупция приеха всичко, ние не можем да продължим", каза още той.

 

Министърът по европейските въпроси Орхан Муртезани подчерта, че промените в конституцията са тема, която е била обсъждана при съставянето на правителството и добави, че това е направено без да се поставя като ултиматум, а като грижа за ускоряване на интеграцията на страната в Европейския съюз.





"Искахме да дадем допълнителна динамика в началото на работата на правителството, за да можем всички заедно да се фокусираме върху това как да намерим общо решение. Ето защо има много големи и чести срещи между представители на правителството и извън него. Вярвам, че за проблема с конституционните промени, който не зависи само от нас, ще се намери решение, което определено ще отблокира пътя на страната към Европейския съюз", каза той. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2137 |28.08.2024 Страховит тайфун приближава Япония, наредена е евакуация . 5| 2158 |28.08.2024 Нинова призна, че има риск БСП да не участва в изборите . 2| 2049 |28.08.2024 Да не се предлага помощ на мигранти е "тежък грях", смята папа Франциск . 5| 2172 |28.08.2024 Главчев назначи трима заместник-министри

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads