Реклама / Ads
0| 4036 |27.08.2022 НОВИНИ

Османи: Френското предложение извади РСМ от балканския водовъртеж

.
Буяр Османи Източник: БГНЕС
Добросъседските отношения, пътят на страната към ЕС, партньорството със САЩ, мултилатералното сътрудничество и икономическата дипломация са били петте основни приоритета на външното министерство на Република Северна Македония от встъпването в длъжност на Буяр Османи през 2020 г. Това заяви самият той на пресконференция, на която представи постиженията на министерството по време на мандата си, съобщи МИА.

През първите две години от встъпването му на поста са били постигнати няколко ключови резултата, най-вече в дипломатическите отношения с България.

 

„Това, което аз смятам за най-важно, е, че българското правителство оттегли прословутата си рамкова позиция за европейската перспектива на Северна Македония”, каза Османи, цитиран от БТА. Той припомни, че след българската блокада, продължила две години и половина, е било проведено второ междуправителствено заседание по силата на Договора за приятелство и добросъседство.

 

Османи посочи, че пробивът е станал възможен благодарение на френското предложение, което е било формулирано на основата на предишните три предложения на председателствата на ЕС за намиране на решение, приемливо и за Република Северна Македония, и за България.

 

„Знам, че обществото все още е разделено, но аз съм все пак убеден, че взехме добро стратегическо решение. Ние успяхме за изведем страната от балканския водовъртеж в последния момент и я поставихме на необратим път към европеизация и стабилизация и също така към по-добър жизнен стандарт за нашите граждани“, подчерта външният министър на Северна Македония.

 

Той заяви, че са били постигнати три цели по отношение на ЕС: македонският език е споменат без каквито и да било звездички в преговорната рамка, приета от 27-те страни членки, включително и България, историческите въпроси не са част от преговорния процес и след 6361 дни като страна-кандидат Северна Македония е започнала преговори с ЕС.

 

Османи каза още, че това, което България е постигнала в двустранните преговори, е втора междуправителствена конференция под условие преди отварянето на глава 23, поправки в конституцията на Република Северна Македония с включването на малцинства в преамбюла и план за действие за правата на малцинствата.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2793 |19.08.2022 Буяр Османи: Беше грешка, че не вписахме българите в Конституцията при промените през 2001 г. . 0| 2392 |29.07.2022 Предложение: Седмокласници със здравен проблем да кандидатстват с оценката от олимпиади за гимназииите . 0| 2462 |25.07.2022 Брюксел с по-меко предложение за газовия режим . 0| 2496 |22.07.2022 ВМРО-ДПМНЕ иска референдум заради “френското предложение”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads