Реклама / Ads
0| 3052 |17.03.2022 НОВИНИ

Бундестагът аплодира Зеленски. Той: Помощта дойде твърде късно, за да спре войната

.
Източник: Youtube
Президентът на Украйна Владимир Зеленски се обърна към Бундестага във видео разговор за първи път в четвъртък сутринта преди откриването на германския парламент. „Помощта дойде твърде късно, за да спре войната“, заяви той пред германските парламентаристи.
 

Зеленски отправи и няколко остри критики към германското правителство относно икономическите му интереси с Русия: „Видяхме желанието ви да продължите да правите бизнес с Русия и сега сме в средата на Студената война. И отново това е нещо, което не успяхте да видите. Все още се стоите зад стена, която прави невъзможно да видите през какво преминаваме“.

 

„Има стена в средата на Европа между свободата и липсата на свобода“, добави украинският лидер.

 

Зеленски подчерта също, че Украйна няма да се откаже от присъединяване към ЕС.

 

Виртуалното обръщение следва поредица от директни призиви, които Зеленски отправя към лидерите да съберат подкрепа, след като Русия нахлу в Украйна.

 

След като говори пред канадския парламент по-рано тази седмица, украинският президент се обърна към Конгреса на Съединените щати и призова за по-строги икономически санкции срещу Кремъл и организаторите на инвазията.

 

Той разсъждава, че „Мирът е по-важен от доходите“.

 

Позицията на Германия за Украйна

 

В отговор на руската инвазия на 24 февруари германското правителство одобри доставката на оръжия за Украйна. Досега тя е изпратила 1000 противотанкови оръжия, 500 ракети земя-въздух и според съобщенията 2700 ракети от съветската ера в източноевропейската страна.

 

Тази седмица Германия също обяви, че ще закупи изтребители F-35 стелт от САЩ, считани за най-модерния боен самолет в света. Това идва, след като Шолц разкри плановете си за увеличаване на бюджета за отбрана със 100 милиарда евро миналия месец.

 

Действията на страната бележи голяма промяна от дългогодишната й отбранителна политика да не изпраща или не продава оръжия във военни зони.

 

Но Германия твърди, че се противопоставя на намесата на НАТО във войната в Украйна, като подчерта, че деескалацията е жизненоважна.

 

По-рано този месец Полша предложи да изпрати своите 28 бойни самолета МиГ в Украйна, използвайки американската авиобаза в Рамщайн, Германия, при условие, че НАТО ще подкрепи този ход. Но и Германия, и САЩ отказаха да подкрепят предложението.

 

Олаф Шолц каза тогава: „Искаме деескалация на конфликта, искаме да видим неговия край“.




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3889 |05.03.2022 Петков се чу със Зеленски. Изрази адмирации за лидерството и куража му . 3| 3602 |13.06.2021 Евро 2020: Светът аплодира Кристиан Ериксен. Той накарал съотборниците си да довършат мача с Финландия . 21| 4492 |15.02.2021 РИА Новости: Бундестагът отказва да обсъжда със САЩ спиране на “Северен поток 2” . 5| 4287 |05.01.2021 Дуейн Джонсън - Скалата аплодира българка пред милиони, попаднал в нейна публикация

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads