Реклама / Ads
Frognews
7| 3546 |02.10.2018

”Булгаргаз” и ”Газпром” се договорили, но до конкретна цена на газта не се е стигнало

.
”Булгаргаз” и ”Газпром Експорт” са подписали анекси към Договора за доставка на природен газ, с които той вече е приведен в съответствие с одобрените от Европейската комисия ангажименти. Това съобщиха от българската газова компания след среща с доставчика си в Санкт Петербург.

За какво обаче точно са се разбрали, така и не става ясно от официалното съобщение. Не става въпрос и за това дали цената на газта ще е по-ниска. Уточняваме, че предоговаряне направиха всички страни, които имат договори с „Газпром“. Заради този пропуск България продължава да плаща най-високата цена за синьото гориво в Европа.

 

В информацията се казва: Очаква се в резултат на предоговарянето на документа, страната ни да постигне по-добри цени и условия за доставка на синьо гориво. За да изпълни решението на Европейската комисия по антимонополното дело, "Газпром Експорт" изпрати до "Булгаргаз" предложение за изменения и допълнения в Договора за доставка на природен газ, което предвижда промяна на клауза, позволяваща всяка от страните да може да поиска преразглеждане на цената. Едно от условията това да стане, е да има значителна промяна на икономическите обстоятелства на Европейските газови пазари, които са извън контрола на страните, или промяната на цените на синьото гориво в газоразпределителните центрове в Европа.

 

Договорите могат да се преразглеждат веднъж на две години. Предвижда се и възможност „Булгаргаз“ да поиска промяна на точката на доставка, която в момента е Негру Вода, като поиска всички или част от договорените обеми газ да бъдат доставяни в Берегово, Украйна или Велке Капушани, Словакия.

 

"Булгаргаз" може да поиска тази промяна, ако не е в състояние самостоятелно да организира преноса на газ. Българското дружество е поставило за обсъждане и други търговски и технически въпроси, с което започва процесът на договаряне за изменение в клаузите на Договора за доставка на природен газ. Следващата работна среща между експерти на двете дружества е планирана през месец ноември.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. ”Булгаргаз” очаква поскъпване на газта с 15% от октомври 1| 3130 |10.08.2018 . Лондонски съд замразил активите на ”Газпром”! 2| 4157 |19.06.2018 . ”Булгаргаз” иска поскъпване на газа от юли 3| 4076 |31.05.2018 . ”Газпром” парафира за сухопътната част на ”Турски поток” 0| 3483 |28.05.2018

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ