Реклама / Ads
0| 2482 |20.09.2022 НОВИНИ

„Булгаргаз“ обявява търгове за доставка на втечнен газ

.
Източник: БГНЕС
Днес „Булгаргаз“ ще обяви търгове за доставка на втечнен природен газ за ноември, декември, за цялата 2023 г. и дългосрочен от 2024 г. до 2034 г. Това заяви на брифинг в енергийното министерство изпълнителният директор на „Булгаргаз“ Деница Златева.
 

Тя подчерта, че целта е да участват възможно най-много компании, за да се постигнат най-добрите ценови равнища.

 

По думите й се планира и участие в годишния търг за 2023 г. за слотове и капацитет за регазификация на терминала в ревитуса, Гърция.

 

„Той вероятно ще се проведе през октомври. Паралелно с това водим разговори за осигуряване на допълнителни слотове за 2023 г. и на терминалите за втечнен природен газ в Турция“, добави Златева.

 

Служебното правителство си е поставило за цел да осигури два пъти повече природен газ от необходимото за потребление в страната, обяви енергийният министър Росен Христов. Затова "Булгаргаз" обявява три търга:

за доставка на втечнен газ за ноември и декември 2022
за доставка на втечнен газ за 2023
за доставка на втечнен газ в периода 2024-2034


"Служебното правителство е фокусирано да осигури доставки на газ минимум до края на отоплителния сезон, в идеалния вариант до края на 2023.", каза Христов.

 

"За разлика от предишни процедури, в които нямаше ясно разписани условия и етапи и липсват критерии за оценка, търговете ще преминат през няколко етапа - предварителен подбор на кандидатите - да е ясна собствеността на компанията, да нямат търговски ограничения, да имат надеждност и опит с доставките на втечнен газ. Вторият етап е подаване на оферти и трети етап - класиране и оценка на офертите по ясни критерии. Целта е да има проследимост, публичност и прозрачност.", каза Златева.


Търгът за дългосрочната доставка на втечнен газ ще отнеме 6 месеца и победителят в него ще бъде определен по време на следващото редовно правителство. Търгът се обявява сега, за да има достатъчно време да се изпълнят всички етапи, уточни Златева.

"Дългосрочният търг е стратегически за постигане на реалната диверсификация и за гарантиране на доставките за период от 10 години. За него има предварително запазен 10 годишен капацитет в Александруполис", поясни тя.


Вчера дружеството разшири резервирания капацитет за доставка на втечнен газ от терминала в Александруполис. Той се очаква да заработи през 2024г. Дотогава страната ни ще преговаря за допълнителни слотове на различни терминали за доставка на втечнен газ.

 

"Това, което днес обявяваме, е голяма стъпка по процеса на диверсификация, за разлика от преговорите месец по месец, които бяха по време на предишното правителство. Резултатите за октомври са налице, има промяна в цените, продължаваме по същия път", каза енергийния министър Росен Христов.


Предстоят преговори и за доставка на тръбен газ, допълни служебният министър на енергетиката. Разговорите с "Газпром" продължават - за момента без развитие. Водят се преговори и за увеличение на азерските доставки.

 

"Истинската диверсификация означава да осигуряваме количества поне на 130% - 150% от необходимото, за да може, при невъзможност на доставчик да си изпълни ангажиментите, да преминем към друг. Реално, ако всички преговори преминат успешно, ще осигурим повече газ, отколкото ни е необходим и "Булгаргаз" ще може да се превърне в европейски доставчик. Това е и част от нашата стратегия - "Булгаргаз" да е търговска компания, която да заработи на печалба, а не само да покрива нуждите на страната", каза Христов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3370 |14.09.2022 КЕВР: Прогнозата на „Булгаргаз“ за поскъпване на газа с 12% през ноември е нереалистична . 0| 2759 |10.09.2022 Резултатите от екзит пол ще се обявяват след 20.00 часа в изборния ден . 0| 2725 |10.09.2022 Обявяват официално Чарлз III за крал на Великобритания . 0| 3841 |09.09.2022 „Булгаргаз“ предложи намаляване на цената на газа с 30% за октомври /обновена/

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads