Реклама / Ads
13| 11265 |11.07.2024 НОВИНИ

"Булгаргаз" спира да плаща на турската "Боташ"

.
"Боташ"
Държавната газова компания "Булгаргаз" няма възможност да извършва повече плащания по договора с турската "Боташ". Това обяви в парламента служебният министър Владимир Малинов, който отговаряше на депутатски въпроси.
 

Малинов обясни, че до май "Булгаргаз" са плащали според условията на споразумението за резервиране на доставки през турския терминал, а през юни платената сума е била с 12 млн. лв. по-малко заради отстъпка, дадена от "Боташ". За юли обаче българската компания няма да има възможност да плаща. От думите му не се разбра какво означава "не може да плаща" и дали има напредък по искането на България за предоговаряне.

 

Споразумението между "Булгаргаз" и "Боташ" за резервиране на годишни доставки на 1.85 млрд. куб. м природен газ бе подписано по време на служебния кабинет на Гълъб Донев. Тогава това споразумение бе представено като голяма победа за страната ни и как едва ли не България ще се превърне в мощен регионален търговец на газ. Този договор обаче се оказа загробващ, тъй като страната ни трябва да плаща всеки ден огромни такси дори ако не е вкарала никакъв газ през турски терминал. Таксата е около 500 хил. долара на ден.

На 4 юли "Булгаргаз" е изпратила до "Боташ" официално искане за подписване на анекс към подписаното в началото на 2023 г. споразумение, съобщи служебният министър на енергетиката. В него е "тптимизиран" резервираният капацитет, поискано е намаление на цената, като в нея са включени постоянна и променлива компонента, предвидена е и възможност за едностранно прекратяване на споразумението.

 

Министър Малинов не пожела да даде по-конкретни параметри на новите условия, които искаме в споразумението с "Боташ", защото било търговска тайна. Той не посочи и какви количества газ сме доставили по този договор до момента. В деловодството на парламента обаче ще бъде представен проектодоговора, както и друга чувствителна информация, така че депутатите да се запознаят с нея.

 

Служебното правителство е изплатило писмо до "Боташ" и министъра на енергетиката на Турция с искане предоговарянето на споразумението да бъдат приключени до края на юли, каза Малинов. Той вчера е имал и среща д турския посланик у нас. До момента обаче няма реакция от турска страна.

 

Депутати от "Възраждане" и БСП се възмутиха, че Малинов ще води преговорите за ново споразумение с турската газова компания "Боташ". Въпреки, че този договор бе подписан от тогавашния директор на "Булгаргаз" Малинов също участваше в подготвянето на това скандално споразумение като шеф тогава на "Булгартрансгаз".

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 2444 |11.07.2024 834 лева е средният размер на основната пенсия у нас . 4| 2532 |11.07.2024 Депутатите питат за "Боташ" и бития от полицай младеж на "Градина" /видео/ . 6| 8572 |11.07.2024 Иво Инджев: Индиецът Моди преподаде на Путлер урок по загриженост за живота на сънародниците (си) . 2| 2877 |11.07.2024 Пленарният ден започна с протест и декларация за Доспат /видео/

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads