Реклама / Ads
1| 4628 |21.03.2024 НОВИНИ

"Булгартрансгаз" започва работа по вертикалния газов коридор. Цената - в пъти по-ниска от "Турски поток"

.
Вертикалния коридор
Подготвя се първата обществена поръчка, свързана с реализацията на проекта "Вертикален газов коридор", съобщават от "Булгартрансгаз". Очакваната стойност е 586,7 млн. лева (без ДДС). Прави впечатление, че прогнозната цена на този проект, който действително би могъл да е полезен, е четири пъти по-ниска от цената на "Турски поток", който ни струва 3 млрд. лева, без да пренася газ към нас и без да ни носи особени печалби от транзитни такси. Да не говорим, че чрез него Путин заобиколи Украйна, след това я нападна.
 

Проектът за вертикален коридор е инициатива на газопреносните оператори на Гърция, България, Румъния, Унгария, Словакия, Украйна и Молдова и предвижда преноса на газ, включително и втечнен от юг на север.





Поръчката е с три обособени позиции - "Лупинг от Кулата до Кресна", обект "Преносен газопровод от Пиперево до Перник" и обект "Лупинг от Рупча до Ветрино".


.

Плановете за "Вертикален газов коридор" са вече на около 10 години - тогава целта беше обвързване на мрежите на България, Гърция и Румъния и доставка на втечнен газ от терминала в Ревитуса, както и тръбен газ по Трансадриатическия газопровод (TAP) в посока от юг към север, тоест обратната на традиционната към този момент посока, за да бъдат диверсифицирани източниците на газ на Балканите.

 

Идеята за построяването на коридора е още от 2014 г. С началото на руската война срещу Украйна идеята се съживи и разви, а и предстоящото откриване на терминала край Александруполис също повишава интереса към проекта. През януари тази година Украйна, Молдова и Словакия се присъединиха към меморандума за изграждането му, подписан в Атина.

 

Доставките през България например могат да се окажат ключови за Молдова, която иска да намали зависимостта си от Русия, както и след края на договора за транзит на руския газ през Украйна. През миналите месеци страната получаваше известни количества газ от Азербайджан през България.

 

Започването на обществената поръчка сега се случва в изпълнение на решение на Народното събрание от 14 март 2024 г., обнародвано в Държавен вестник.

 

Тогава с гласовете на ГЕРБ, "Продължаваме промяната - Демократична България" и ДПС Народното събрание прие (188 гласа "за" срещу общо 55 "против" и "въздържал се") решение, с което възлага на Министерския съвет да приоритизира три проекта по газопреносната инфраструктура на "Булгартрансгаз". Сред тях бе именно повишаване на капацитета за пренос на природен газ в точка на междусистемно свързване Негру Вода/Кардам в посока от България към Румъниъдето спада Вертикалния коридор.





Останалите две задачи бяха повишаване на капацитета за пренос на природен газ в точка на междусистемно свързване Кулата/Сидирокастро в посока от Гърция към България и довеждаща газопреносна инфраструктура с високо налягане за захранване на потребители в източномаришкия басейн.

 

ФрогНюз

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 2478 |21.03.2024 Европейските лидери се събират в Брюксел, за да говорят за отбраната ни и помощта за Украйна . 0| 2381 |21.03.2024 И днес ще вали, ще е облачно . 0| 2760 |20.03.2024 АПИ: В четвъртък движението по "Хемус" ще е ограничено, шофьорите да внимават . 9| 2571 |20.03.2024 Зеленски: Заедно трябва да накараме разбеснялата се сила отново да се върне към правилата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads