Реклама / Ads
23| 10019 |12.03.2024 НОВИНИ

Русия плащала да се влияе на българите в полза на "Турски поток". Нагледен пример за руската хибридна война в България

.
Видимо, на масата присъства и Румен Овчаров
150 000 евро са били отделяни месечно за организиране на конференции и офиси по проекта "Турски поток"
 

Ивайло Станчев, Капитал. Заглавието е на редакцията на ФрогНюз. Снимките са добавени от редакцията на ФрогНюз, след като на 12.03.2024 г. бяха публично публикувани от българската хакерска група "Bg Elves".

 

В изтеклата кореспонденция на Евгений Зобнин - помощник на руския политик Александър Бабаков, която бе разпространена първо от InformNapalm и разкодирана от онлайн общността BG Elves, много ясно са формулирани задачите за обработка на общественото мнение за ползите от "Турски поток". Това е нагледен пример за водената от Русия хибридна война в България и региона.





"Декларираните задачи на организацията са да проучва, разяснява и след това да разпространява сред населението на европейските страни (главно държавите членки) настоящата и бъдещата ситуация по отношение на наличието на газ на достъпни цени за населението и неговата цена в зависимост от каналите за доставка", се казва в изтеклите мейли.

 

Очертани са и опорните точки, по които трябва да се манипулира обществото. "Организацията ще постигне тези цели чрез непрекъснато наблюдение на ситуацията с газа в страните от региона и изготвяне на значителен обем информация, чиято основна цел ще бъде да установи следните факти:

 

- настоящият транзитен маршрут през Украйна е ненадежден;
- руският тръбен газ е най-евтиният източник на енергия;
- плановете за организиране на доставки на газ за региона от други източници са безотговорни "прогнози", чието фокусиране от страна на местните и брюкселските власти поставя под голям въпрос енергийната сигурност на региона.

 


.

.


.
  
Подготвената информация ще бъде разпространявана от името на организацията чрез традиционни и онлайн медии, както и чрез експертни презентации на дискусионни платформи. На свой ред организацията ще проведе три срещи на високо равнище, посветени на екосигурността в региона, в три столици от сега до юли 2019 г.", пише в документите.

 

Ясно е описан и очакваният ефект от тези срещи:

 

- Контрол върху изпълнението на проекта в постоянен режим;
- благоприятна информационна среда за успешното изпълнение на проекта в страните от региона.
 

Първата такава конференция е в Турция под домакинството на държавната информационна агенция на Русия ТАСС и Анадолската информационна агенция.
 

Втората е в България и тя се е провела на 17 април 2019 г. Тя е отново под домакинството на ТАСС, но тук партньор е Българската телеграфна агенция. В нея участват бившият енергиен министър Румен Овчаров (санкциониран по "Магнитски"), както и "Димитър Щерев, старши експерт в "Булгартрансгаз", Данила Бочкарев, старши сътрудник по енергийна сигурност в EastWest Institute, зам.-директорът на руския Фонд за Национална енергийна сигурност Алексей Гривач, председателят на Института за енергийни пазари и политики, базиран в Турция, Волкан Йоздемир и Йелица Путникович - икономически анализатор и главен редактор на сръбския Balkan Magazin", пише тогава сайтът Offnews.





Кръглата маса е със заглавие "Развитието на газовите проекти на Балканите". На дискусията Румен Овчаров заявява: "Изграждането на "Турски поток" вече не е въпрос на чисто икономическа изгода, защото съществува реалната възможност да се окаже, че няма да има откъде да доставяме природен газ." Още тогава бившият енергиен министър говори за спирането на транзита на руски газ през Украйна. Нещо, което се случи едва през 2022 г., когато Русия нападна Украйна.

 

"Ако не бъде изградена тръбата на "Турски поток" през България, в края на годината може да се окажем в трудна ситуация, предвид спирането на транзита през Украйна", цитира Овчаров сайтът "Епицентър".


Източници от БТА заявиха пред "Капитал", че координатор на кръглата маса е била Мирослава Баджева. Пред "Капитал" тя заяви, че е работила и друг път с руската фирма SPN, която реално е организирала събитието, и е осигурила само логистиката за конференцията. Което се потвърждава и от изтеклите мейли, където тя е посочена като лице за контакти.

Нейното име се среща и в публикация за организиране на уъркшоп "Особенности зимнего сезона 2014-2015 года" в Санкт Петербург през 2014 година. Там е посочен и неин мейл, чието разширение е "...rispress". "Рис" ООД всъщност е съвместна фирма на Баджева с политолозите Андрей Райчев и Кънчо Стойчев.

 

"Едва ли тази конференция е променила много от мнението на обществото за "Турски поток", каза за "Капитал" Мирослава Баджева. В архивните снимки от конференция на БТА се вижда, че там са присъствали журналисти от "Дума", "Гласове" и др.

 


.


В изтеклите документи е посочен и бюджетът за организирането на тези хибридни атаки:

 

- Месечният бюджет на организацията ще бъде 30 000 евро, включително заплати, наем на офиси в три държави, изработка и поддръжка на уебсайт на три езика, пътни разходи за участие на експертите на организацията в съответните семинари.
- Разходите за организиране на собствените конференции на организацията ще бъдат по 150 000 евро.
- Продължителността на първия етап от живота на организацията до юли 2019 г. е 12 месеца, а разходите за този период ще възлизат на 486 000 евро. Решението за по-нататъшната съдба на проекта може да бъде взето след приключване на първия етап от работата.
 

Едно е ясно - от тези документи става ясно, че обработката на общественото мнение е сериозно планирана и финансирана от "Газпром" и нагледен пример за хибридната война, който Русия води при осъществяване на своите цели. Видно от развилите се събития - нито руския газ е единствен, нито е най-евтин.




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2304 |12.03.2024 Доц. Венелин Стойчев: Начинът на говорене на политиците е цирк, пошло и отвратително е . 0| 2455 |12.03.2024 Десислава Иванчева съди женския затвор в Сливен . 3| 2407 |12.03.2024 Самолет се разби в руския град Иваново . 0| 3052 |12.03.2024 САЩ унищожиха подводен дрон и близо 20 балистични ракети при серия от удари срещу хутите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads