Реклама / Ads
83| 16890 |16.03.2021 НОВИНИ

Oт cъбoтa тотален лoкдaун в Coфия, oт пoнeдeлник – в цялaта страна

.
Доц. Ангел Кунчев Източник: БНТ
Oт cъбoтa лoкдaун в Coфия, a oт понеделник в цялa Бългaрия. Тoвa oбяви главният държавен здравен инспектор доц. Aнгeл Кунчeв.
 

Предстои мерките да бъдат официално обявени на редовния брифинг на здравните власти в четвъртък.

 

"Ситуацията с пандемията налага да се предприемат нови мерки. Натискът върху болниците е голям. Конкретно решение за нови по-строги мерки срещу разпространението на коронавируса в страната предстои да бъде взето. То ще бъде обявено от здравния министър Костадин Ангелов на редовния брифинг в четвъртък", уточни доц. Кунчев след среща в Министерството на здравеопазването.

 

По думите му вече бил назрял моментът за национално решение относно разпространението на пандемията от COVID-19.

 

При нoвият лoкдaун нямa дa бъдe cъпрoвoдeн c тoтaлнa блoкaдa нa грaдoвeтe, кaктo бeшe прeди eднa гoдинa при първото голямо блокиране на страната, увери Кунчев.

 

"Не се обсъжда ограничаването на движението между населените места, защото се видя, че това не работи. Основното, което целим, е да избегне възможността за предаване на вируса. За всички вече е ясно, че той се предава по-лесно и на по-малки възрасти", добави членът на НОЩ.

 

Иначе в София Регионалната здравна инспекция предлага всички ученици да преминат на електронно обучение, да се затворят детските градини и яслите, ресторантите и моловете, а също така, театрите и кината.

 

Обсъжданите мерки се отнасят до София град и Софийска област, първоначално те ще бъдат въведени за 14 дни, съобщи директорът на столичното РЗИ д-р Данчо Пенчев:

 

„В зависимост от създалата се ситуация и тенденцията, която се запазва, ще се затворят молове, ресторанти, училища, детски градини, фитнеси. Всички културни мероприятия също ще бъдат забранени“, каза той.

 

Около 75% от леглата в столичните лечебни заведения вече са заети, а в „Св. Анна“, ВМА, „Пирогов“ и Александровска болница те са почти изчерпани.

 

Натискът върху лечебните заведения е основно върху необходимостта от интензивни легла, съобщи директорът на Александровска болница проф. Борис Богов:

 

„Това, което ни предстои да направим, е преструктуриране на болниците с възможност да не се създава хаос“, каза той.

 

От днес  лечебните заведения увеличават леглата си за Covid пациенти, като ще има индивидуален подход, така че да се запази балансът между леглата за коронавирус и пациентите, които имат нужда от друго лечение.

 

„Всяка една болница, която е на територията на София, ще има индивидуален подход към нея, така че да се запази балансът за Covid легла, Covid зони, усложнени пациенти с Covid-19, както и други пациенти, които имат нужда от друго лечение, ще има корекция на заповедта, така че всяка една болница ще има конкретен брой легла“, каза шефът на столичното РЗИ д-р Пенчев.

 

Ще бъдат разкрити и допълнителни легла за деца, хоспитализирани с Covid-19.  В болница „Св. Анна“ има 270 болни с Covid-19, като 25 от тях са в реанимация, заяви директорът на лечебното заведение д-р Славчо Близнаков.

 

„Болницата е отделила 50% от всичките си легла за Covid болни. Тази сутрин бяха заети 102% от леглата. 30% от капацитета на детското отделение е заето от деца с коронавирус. Не са в тежко състояние – по-скоро стабилизирано, леко към средно, но самият факт, че вече има всеки ден деца положителни на Covid-19, включително и с майките им, които също са положителни, е притеснителен“, каза той.

 

Предложението за въвеждане на мерките идва на фона на рекорден брой хоспитализирани пациенти с Covid-19 в страната от началото на пандемията. В болница са 7 269 души, 557 от които са в интензивни отделения. За последното денонощие в София са регистрирани още 1116 души с коронавирус, а на 14-дневна база новорегистрираните в столицата са почти 700 на 100 000 души население.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 20| 5081 |07.11.2020 Томислав Дончев: Въвеждане на тотален локдаун ще е много тежък удар върху икономиката . 11| 8129 |02.08.2020 Емил Георгиев за буса на майките: Пълен, тотален и категоричен провал на МВР . 5| 6860 |02.10.2019 Тотален контрол! МС ще прави подбор на служителите в администрацията точно преди изборите . 6| 4888 |13.08.2019 ДАНС иска тотален достъп до всички данни за децата в МОН

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads