Реклама / Ads
13| 3310 |17.03.2021 НОВИНИ

Д-р Пенчев: Не можем да спрем вируса с вълшебна пръчка! Положението е сериозно!

.
Д-р Данчо Пенчев Източник: БНТ
Изправени сме пред ситуацията от края на октомври и началото на ноември миналата година, но тук нещата се развиват по-бързо. Много е сериозно положението.
 

Това заяви по БНТ д-р Данчо Пенчев, директор на РЗИ-София, след като вчера стана ясно, че се обмисля затягане на мерките заради увеличените случаи на заболели и натиска върху столичните болници.

 

„Трябва да се направи внимателна оценка на възможностите на всяка една болница като леглова база, структура, персонал, затова РЗИ-София подходи индивидуално към всяко едно лечебно заведение. Натискът е много сериозен, динамиката е много голяма, защото се хоспитализират както хора, докарани с линейки на Спешна помощ, така и лица, които достигат на собствен ход или са изпратени от общопрактикуващите лекари“, допълни д-р Пенчев.

 

Това, което столичната РЗИ предлага като мерки за ограничаване на разпространението е:

 

-        затваряне на молове, търговски центрове, фитнеси, заведения за 14 дни, като това да започне от събота (20 март) сутринта

-        освен това - спират се детски градини и ясли, училища, извънкласни форми

-        забраняват се всички културни мероприятия - театри, опери, кина

 

„За момента не е необходимо налагането на вечерен час в София. Предложенията са конкретни, ясни, влизат в определен момент и са за определено време, следим внимателно ситуацията. Ние имаме огромното желание като с вълшебна пръчка да спрем вируса, но за съжаление той намира нови форми“, подчерта д-р Пенчев.

 

„Анализирайки ситуацията констатирахме, че пунктовете на изходите и входовете на градовете не дадоха нужния ефект и сме по-консервативни в рестриктивните мерки“, допълни той.

 

На въпрос относно зелените коридори за пазаруване на възрастните хора в големите хранителни вериги, д-р Пенчев заяви:

 

„Имаше един период на неглижиране на тази мярка, но тя продължава да действа и ще продължи да действа, така че зелените коридори остават“.

 

„За фризьорски салони не сме предложили забрана, за казина и танцови школи – да“, обясни той.

 

По въпроса за ситуацията с ваксините, д-р Пенчев обясни, че в четвъртък се очаква официалното становище на ЕМА за препарата на "Астра Зенека". В понеделник в България са пристигнали 21060 ваксини на "Пфайзер", а в петък чакаме първата доставка от общо 85 000 дози на "Модерна", които трябва да се доставят до края на месец март.

 

„Има заразени с COVID-19 между първа и втора игла, след втората игла има положителни случаи, но те са безсимптомни“, допълни д-р Пенчев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 3260 |15.03.2021 Димитър Попов: България свети червено на COVID картата, не можем да очакваме успешен сезон . 5| 3223 |08.03.2021 Д-р Данчо Пенчев: Положението с леглата в София е тревожно . 40| 5177 |05.03.2021 Творци пишат дo Борисов: Не можем физически да оцеляваме . 3| 3259 |24.02.2021 AstraZeneca: Ще можем да доставим 180 милиона дози на ЕС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads