Реклама / Ads
8| 5060 |11.10.2021 НОВИНИ

Часовникът за Кристалина Георгиева тиктака. Изтича времето за решение на МВФ

.
Кристалина Георгиева Източник: БГНЕС
Четвърти път за една седмица бордът на Международния валутен фонд ще обсъди скандала с Кристалина Георгиева. Постигнат е значителен напредък по случая, като решение се очаква „много скоро“, дори днес. Това твърдят източници, близки до заседанията.
 

Публикуван през септември, одиторският доклад на американската компания "WilmerHale" относно доклада за дейността на Световната банка за 2018 г. критикува управителния директор на МВФ Кристалина Георгиева, която беше изпълнителен директор на Световната банка през 2018 г. Бордът на МВФ трябва да реши дали тя може да запази позицията си след скандала.

 

„Управителният съвет постигна значителен напредък в своята оценка и очаква с нетърпение скоро да приключи със заключенията си по този въпрос”, се казва в в писмено изявление, публикувано от официалния представител на фонда Джери Райс.

 

Ръководството на Фонда е под натиск да приключи по един или друг начин ситуацията преди началото на годишната среща на МВФ и Световната банка, която се открива след няколко часа.

 

При последните си срещи Управителният съвет на МВФ поиска допълнителна информация по твърденията, че управляващият директор Кристалина Георгиева е оказала натиск върху служители на Световната банка да подменят данни в полза на Китай.

 

Самата Георгиева отрича и твърди, че не й е дадено право да се защити адекватно.

 

Решението за съдбата и в МВФ ще бъде взето в момент, когато представители на много от 190-те страни членки на Фонда пристигат във Вашингтон за годишните есенни срещи на фонда и на СБ.

 

Управителният съвет на МВФ обсъжда казуса в продължение на 5 часа в петък. Той реши да проведе отделни срещи в неделя с Кристалина Георгиева и с юристи от американската правна кантора УилмърХейл. Те се проточиха до вечерните часове на вчерашния ден. Скандалът заплашва да засенчи привличащите вниманието годишни срещи на базираните във Вашингтон международни финансови институции, на които е планирано да бъдат обсъдени световната икономика, пандемията от новия коронавирус и въвеждането на глобален минимален корпоративен данък, отбелязва Ройтерс.

 

За момента няма коментар за вчерашните срещи нито от Георгиева, нито от американската правна кантора.

 

В петък Франция и други европейски държави подкрепиха българката. Съединените щати и още страни поискаха повече време, за да проучат различните версии за случая, припомня Ройтерс.


Вчера в. „Файненшъл таймс“ писа, че САЩ и Япония искат управляващата директорка на МВФ да се оттегли. Авторитетното британско бизнес издание не цитира конкретни източници.

 

Министерството на финансите на САЩ, което контролира около една шеста от акциите на МВФ, отказа да коментира публикацията. Засега няма реакция от страна на японското посолство във Вашингтон.

 

Според няколко добре осведомени източника Европа и Африка искат Кристалина Георгиева да остане начело на МВФ, но Съединените щати и Япония са против, отбелязва АФП.


Агенцията посочва, че 24-членният управителен съвет обикновено взима решенията си с консенсус.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3105 |10.10.2021 Бордът на МВФ се среща с Кристалина Георгиева заради обвиненията срещу нея . 2| 3081 |09.10.2021 МВФ иска още информация за скандала с Кристалина Георгиева . 3| 6108 |08.10.2021 Адвокатът на Кристалина Георгиева проговори: Нарушиха правилата. Не я уведомиха, че е обект на разследване . 4| 3215 |08.10.2021 Бордът на МВФ заседава по казуса с Кристалина Георгиева

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads