Реклама / Ads
1| 2727 |13.04.2023 НОВИНИ

Чавушоглу: Отношенията София - Анкара не зависят от това кой е на власт

.
Отношенията между България и Турция не зависят от това кой е на власт. Това категорично заяви турският външен министър Мевлют Чавушоглу пред Българската национална телевизия.
 

Дипломат №1 на Анкара заяви, че за южната ни съседка е важно да има стабилно правителство, което “ще е добре за целия регион”. 

 

“Ние не бихме се намесили във вътрешните работи на страната, но през последните 2 години 5 пъти бяха проведени избори. Създаването на стабилно правителство ще бъде добре за целия регион. Знаете, че и на Балканите има противоречия. Всички сме потърпевши от последствията, които донесе войната. И не само ние, а целият свят. Затова и с откриването на Народното събрание пожелаваме успех на всички политически партии по отношение на съставянето на правителство", посочи външният министър на Турция. 

 

Чавушоглу коментира и посещението на руския си колега Сергей Лавров в Турция миналата седмица. Анкара се опитва да играе ролята на балансьор в конфликта с Украйна, но същевременно засили сътрудничеството си с Москва в сектор енергетика. Той обаче заяви, че е важно да се седне отново на масата за преговори - нещо, на което Украйна е склонна, но при условие, че Русия изтегли войските си от територията на страната. 

 

“Когато говорим за справедлив мир, смятаме, че той трябва да бъде справедлив и за Украйна, защото както останалите държави, така и Турция подкрепя запазването на териториалната цялост и границите на Украйна. Разбира се, мина повече от година от началото на войната. За съжаление конфликтът продължава и се задълбочава. В месеците пред нас и двете страни се подготвят за още по-големи нападения. Това също буди тревога в нас. Затова смятаме, че час по-скоро, сядайки на масата за преговори и чрез дипломация, трябва да бъде постигнат справедлив мир, който и двете страни биха приели", посочи Чавушоглу. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2572 |13.04.2023 Празнично настроение: Деца боядисват великденски яйца на открито в София . 0| 2782 |13.04.2023 Без “синя” и “зелена” зона в София на Великден . 0| 2639 |13.04.2023 Обраха офис за парични преводи в София . 12| 2713 |12.04.2023 Борис Бонев: Напълно готов съм да бъда кмет на София

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads