Реклама / Ads
2| 2763 |31.05.2024 НОВИНИ

Чеченец е арестуван за готвена атака на Олимпиадата

.
Олимпиада
Чеченец е заподозрян и арестуван за подготовка на нападение на стадион "Жофроа Гишар" в Сент Етиен по време на футболни мачове, които трябва да се проведат там като част от Олимпийските игри, съобщава френското министерство на вътрешните работи. Ведомството обяви предотвратяването на терористична атака в град Сент Етиен (департамент Лоара в региона Рона-Алпи). Атаката е планирана по време на футболни мачове на Олимпиадата, според уебсайта на ведомството.
 

На 22 май служители на Главната дирекция за вътрешна сигурност (контраразузнаване) арестуваха 18-годишен, родом от Чечения. Според полицията той „искал да нападне не само зрителите, но и полицията и да умре мъченически“.

 

Министърът на вътрешните работи Жералд Дарманен благодари на разузнавателните служби. От МВР отбелязаха, че за първи път е предотвратено нападение, планирано за Олимпийските и Параолимпийските игри.

 

BFMTV уточнява, че руският гражданин е бил задържан вкъщи и домът му е претърсен. На 26 май той беше обвинен в „организиране на престъпна терористична общност с цел подготовка на престъпления, които нанасят вреда на хората“, каза Националната антитерористична прокуратура (PNAT) пред телевизионния канал. Той е в ареста. Обвиняемият отрича участието си в подготовката на атаката, но признава, че е общувал чрез приложения за криптирани съобщения. Той се е опитал, според източника, да "се държи твърдо" и да се "изтъква".

Според BFMTV той е общувал чрез криптирани съобщения с „хора, свързани с Ислямска държава“ и други радикални ислямисти. В компютъра, иззет при претърсването, полицията е открила снимки и видеозаписи от стадиона, каза полицейски източник пред канала.

 

Арестуваният мъж е пристигнал във Франция с родителите си през 2023 г. Преди това не е попадал в полезрението на органите на реда.

 

Олимпиадата ще се проведе в Париж от 26 юли до 11 август, Параолимпийските игри от 28 август до 8 септември. От 24 до 31 юли са предвидени шест футболни срещи на стадион "Жофроа Гишар", уточнява BFMTV.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 5140 |31.05.2024 Енергиен експерт: В България има някакъв вид романтизъм, свързан с ядрената енергетика . 2| 3218 |31.05.2024 Отново проблем с новата маркировка в центъра на София: Липсват някои паркоместа за инвалиди . 22| 8500 |31.05.2024 Изгоря резиденция на Путин в Алтай, струваща 33 млн. долара . 0| 3481 |31.05.2024 Българското розово масло впечатли „най-важните носове“ в парфюмерията

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads