Реклама / Ads
2| 5424 |18.03.2020 НОВИНИ

Ченалова: Декларацията, която се попълва по месторабота, няма правна стойност

.
Тази декларация се попълва по месторабота!!!Не знам кой титан на правната мисъл е създал текста и задължил работодателите да бъде подписвана - може да е Д.Кирилов, Гешев или някой от Щаба.
 

За да има правна стойност и последици, декларацията следва да е изискуема по силата на закон, Указ или постановление на МС.Удостоверяването на неверни обстоятелства е престъпление по чл.313НК, но само когато декларацията има правно основание.

 

Лицата, които трябва да попълнят въпросната декларация трябва да заявят, че:
1.ще спазват предприетите противоепидемични мерки
2.са наясно с наказателната отговорност по чл.355 НК


Какъв е смисъла?
Коя законова разпоредба ни задължава да знаем или разпитваме хора, с които се срещаме пътували ли са в чужбина, включително да разпитваме роднините си с кого се срещат?
Не съществува нормативен текст да попълваме подобни декларации.
Ефекта на подобни действия е да се внуши страх.От друга страна е напълно вероятно някой недоучил прокурор да използва декларацията за да повдигне обвинение, ако вторият ти братовчед например се е срещнал с приятел, завърнал се от Швеция , а ти не си го отразил в декларацията.После доказвай знаел ли си и че нямаш задължение по закон да разпитваш хората за личния им живот.

 

Съществуват законови гаранции при нарушаване на законови забрани при епидемия.Предвидена е административно- наказателна и наказателна отговорност.

Декларацията не само няма правно основание, но и неправомерно се опитва да създаде условия за квалификация по глава 9-та от НК - "Документни престъпления".

Поредните недомислици в българската поредица "Игрите на страха"!

 

Бившият съдия Румяна Ченалова, Фейсбук




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 19| 6941 |17.03.2020 Калоян Методиев: Сега е моментът да променим страната в която живяхме досега . 2| 4495 |13.03.2020 Борис Бонев иска мерки срещу икономическата криза, която идва заради коронавируса . 8| 5302 |13.03.2020 Румяна Ченалова: Обявяването на извънредно положение без конкретни мерки е безмислено . 6| 5847 |02.03.2020 Икономистът К. Проданов: Коронавирусът е сламката, която ще счупи гърба на камилата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads