Реклама / Ads
1| 2770 |11.06.2023 НОВИНИ

Черна гора избира парламент. Ще поеме ли страната по европейски път?

.
Важни предсрочни парламентарни избори провежда Черна гора. Мнозина се надяват, че на власт ще дойде ново правителство, което ще осъществи икономическите реформи, ще подобри инфраструктурата в страната и ще доближи Подгорица до членство в ЕС.
 

Парламентарният вот е първият в малката бивша югославска република, откакто Мило Джуканович, бивш лидер на Демократическата партия на социалистите (ДПС), загуби президентските избори през април и се оттегли след 30 години на власт.


Избирателните секции за 540 000 избиратели отварят в 7 ч. сутринта местно време и затварят в 20 ч.

Държавната избирателна комисия съобщи, че 15 партии и съюзи ще се състезават за 81 парламентарни места в парламента. 


През годините Черна гора беше разделена между онези, които се самоопределят като черногорци, и онези, които се възприемат като сърби и се противопоставят на отделянето на страната през 2006 г. от съюз със съседна Сърбия.


Проучване на Центъра за демокрация и права на човека (CEDEM) миналия месец постави проевропейското движение "Европа сега" (PES) - която също подкрепя по-тесни връзки със Сърбия - начело с 29,1% от гласовете. Яков Милатович от ПЕС спечели президентските избори през април.


Проучването на CEDEM поставя проевропейската ДПС начело с действащия шеф Даниел Живкович на второ място с 24,1% подкрепа, а сръбският националистически, проруски Демократичен фронт (ДФ) е на трето място с 13,2%.


Черна гора има статут на кандидат-членка на ЕС, но за да се придвижи напред в процеса по присъединяване, държавата трябва първо да се справи с корупцията и организираната престъпност.


През 2017 г. страната се присъедини към НАТО, година след неуспешен опит за преврат, за който тогавашното правителство обвини руски агенти и сръбски националисти. Москва отхвърли подобни твърдения като абсурдни, а сръбското правителство отрече да е замесено.


След нахлуването на Русия в Украйна миналата година Черна гора - за разлика от Сърбия - се присъедини към санкциите на ЕС срещу Москва. Кремъл постави Черна гора в списъка си с неприятелски държави.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2517 |10.06.2023 В полунощ започна предизборна тишина в Черна гора . 1| 2659 |06.06.2023 Владислав Панев: Това е експертен кабинет, министрите сами избират екипите си . 1| 2891 |06.06.2023 Журналистът Йово Николов: Прокуратурата наистина е бухалка на Гешев, действа избирателно . 0| 2482 |01.06.2023 Верижна катастрофа между 4 автомобила затруднява движението на пътя Стара Загора - Димитровград

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads