Реклама / Ads
5| 7091 |31.12.2011 НОВИНИ

Черна седмица преди Нова година във фонд "Земеделие"

.
Румен Порожанов
Пребиха шефа на фонда, заместничката му губи дете. Според упоритите слухове именно Порожанов бил кандидатът за поста на земеделски министър, лансиран от вицепремиера.
 

Черна седмица преди Нова година във фонд "Земеделие". Само за 2 дни ведомството остана без шефове, пише в. 24 часа. Първо зам.-директорката Десислава Тодорова погреба дете, а на следващия ден - късно вечерта в четвъртък, началникът на фонда беше пребит от неизвестни. А само двамата с Тодорова имат право да подписват проектите по програмата за развитие на селските райони, по която се раздават милиарди от ЕС.

 

Звучи абсурдно, но е възможно някой да се опитва да блокира работата на фонд "Земеделие", коментират хора от ведомството. При нещастен инцидент 7-годишното детенце на зам.- шефката паднало от 4-ия етаж, докато баща му водел на градина другото. След 2-3 дни в кома починало и погребението било в средата на седмицата. Майката е в шок и е излязла в дълъг отпуск.

 

Само ден по-късно в четвъртък, пък двама маскирани пребиха шефа на фонд "Земеделие" Румен Порожанов малко след 18,30 часа. Нападателите причакали 47-годишния Порожанов във входа на блок 25 в жк Борово, където живее, и го пребили жестоко пред асансьора. След побоя маскираните избягали в тъмното, без някой да ги забележи. Порожанов пък се прибрал в дома си и съобщил на полицията около 18,45 ч. Биячите били облечени с камуфлажни дрехи и носели маски, разказал битият пред криминалистите. Той обаче не видял с какво са го удряли. Порожанов казал на полицаите, че не е бил заплашван и не е имал притеснения, свързани с работата му. След побоя шефът на фонд "Земеделие" е откаран във ВМА, приели го в съзнание. "Пострадалият си спомня за началото на нападението, но има краткотрайна загуба на някои от моментите след травмата", казаха лекарите. Порожанов е с охлузвания по главата. Няма обаче трайни увреждания и вчера следобед бе изписан от ВМА. Съседи на шефа на фонд "Земеделие" в кооперацията, която се намира на метри от "Топлофикация-София", пък твърдят, че нищо не са чули. Румен не заслужава това, той и близките му са много приятни хора, каза негов съсед. По думите му семейството живее в кооперацията от 2005 г.

 

От страната на входовете в блока има фризьорски салон, но жената, работеща там, в четвъртък си тръгнала рано. Тя научила от медиите за нападението. По думите й пред блока не било осветено. Как точно са се промъкнали нападателите във входа, не е ясно, тъй като вратата може да се отвори само отвътре. Домофоните пък са развалени от четвъртък, твърдят живеещите там. Вчера никой от живеещите не пускаше външни хора във входа и затваряха вратата с думите: "Не мога да ви пусна вътре."

Възможно е някой, на когото му е отказан европроект, да е пребил Порожанов за сплашване и да го отстрани, за да бъде подписан от друг, коментират запознати. При отсъствие на Десислава Тодорова Порожанов можел да подписва от свое и от нейно име, както и при негова липса тя да сложи и двата парафа.

 

Кой има интерес да плаши Порожанов обаче, разследващите тепърва трябва да проверят. Отказаните и одобрени проекти от фонд "Земеделие" в последните месеци са стотици. Ведомството ударно разплащаше средства, защото в края на 2011 г. изтича срокът, в който могат да се усвояват парите за 2008 г. по т.нар. правило n+3. Само преди ден от фонд "Земеделие" се похвалиха, че през декември са успели да платят 275 млн. лв. Така заедно с прехвърлените около 150 млн. евро в създадения наскоро гаранционен фонд реално всички пари от Брюксел са използвани и няма да се връща и цент. Сред първите посетили Порожанов във Военна болница още късно в четвъртък е бил министърът на земеделието Мирослав Найденов, научи "24 часа". После отишъл и вицепремиерът Симеон Дянков.

 

Според упоритите слухове именно Порожанов е кандидатът за поста на земеделски министър, който се лансира от вицепремиера. Както "24 часа" писа, между двамата членове на кабинета има конфликт. Преди ден Дянков намекна, че Найденов не се справя добре и трябва да бъде сменен, с което си навлече гнева на премиера Бойко Борисов. Порожанов, преди да оглави фонд "Земеделие" през април, беше началник на кабинета на вицепремиера и финансов министър.

Вчера министърът на земеделието Мирослав Найденов не беше открит за коментар дали Порожанов му е конкурент за поста. Той обаче многократно е твърдял, че шефът на фонд "Земеделие" е поканен лично от него, а не е номинация на Дянков. Предлагал му да оглави фонда още след сагата с Калина Илиева, но тогава той отказал. При следващата рокада със Светослав Симеонов обаче се съгласил.

 

Сплашване или грабеж пък са две от основните версии за побоя над Порожанов, по които работят криминалисти от столичната полиция. Ще се изяснява дали нападението не е свързано с неодобрени проекти от фонда, като и дали висшият чиновник не е станал случайна жертва на нападателите. (24 часа)

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 7339 |30.12.2011 Сняг, студ и вятър навръх Нова година . 5| 6422 |28.12.2011 Спецченге от ГДБОП стана “Полицай на годината” . 3| 4920 |25.12.2011 7 ранени в тежки катастрофи преди Коледа . 7| 5576 |24.12.2011 МВР бачка преди Коледа, прибраха 61 провинени

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads