Реклама / Ads
0| 3246 |24.05.2022 НОВИНИ

Честитки за 24 май от американското, руското и украинското посолство

.
Херо Мустафа, Елеонора Митрофанова
Честитки по случай 24 май от посланиците на три от страните, които в момента попадат под светлините на прожекторите на световната сцена - САЩ, Русия и Украйна.
 

Посланикът на Съединените щати у нас Херо Мустафа отправи поздравление по случай 24 май в компанията на учителя Албена Симеонова, която преподава български език на американските дипломати.

 

„Честит 24 май - ден на Кирил и Методий, ден на българската азбука, просвета и култура, ден на славянската книжовност! Благодарим ви, български учители! Вие сте наследници на братята Кирил и Методий, вие сте тези, които прославят и пазят тяхното дело. Вие сте тези, които вдъхновяват, образоват и отварят вратата към бъдещето на нашите деца. От името на всички нас - огромно благодаря!“, заяви Мустафа.

 

Руската посланичка у нас Елеонора Митрофанова също пусна във фейсбук поздравление към българите за 24 май. Тя говори на български, но не обелва и дума за българския принос. Споменава само идеите на православието и славянството.

 

„Скъпи български приятели!

 

От все сърце ви поздравявам с Деня на светите братя Кирил и Методий! И макар официалните названия на този празник в нашите страни са различни, идеалите му – православие, писменост, култура и просвещение – са непреходни ценности за народите на Русия и България.

 

Кирил и Методий завинаги са влезли в историята като велики християнски просветители и мисионери. Благодарение на подвижническото дело на солунските братя, както и на техните ученици, които се трудили в Охридската и Преславската книжовни школи, целият славянски свят в епохата на Първото българско царство е получил най-ценния дар – собствен алфавит. Климент и Наум Охридски, Горазд, Сава, Ангеларий, Йоан Екзарх, Константин Преславски, Черноризец Храбър – днес ние отдаваме почит на всички тях. Придобиване на писмеността се е превърнало в онова велико духовно събитие, което вече повече от хиляда години свързва руския и българския народ. Това е бил истински катализатор за формиране на уникалната общославянска система на нравствените ориентири, културата и изкуството.

 

Подвигът на първоучителите обаче е важен не само в светския, културно-просветителски смисъл. Не по-малък е и приносът на Кирил и Методий за разпространение на православната вяра. Те са превели на създадения за славяните език Евангелие и други книги на Свещено Писание, както и текстовете на църковно богослужение, подготвили са цяла кохорта ученици, които са могли да служат на разбираемия, роден за славянските народи език.

 

Животът на Кирил, Методий и техните последователи не бил лесен. Дейността им срещала сериозна съпротива на латинско-немското духовенство, което по всички начини пречело на превръщането на новия език в езика на църквата. Почти три години Методий провел в заточение в манастира Райхенау, обаче това не намалило решимостта му да бъде верен на своята мисия.

 

Запазване на наследството на светите братя е почетното задължение, което лежи върху всички славянски народи, ползващи кирилицата и изповядващи православната вяра. Нека остават непокъртими цивилизационните ни основи, немалка роля във формирането на които са изиграли светите седмочисленици – те са крайъгълният камък на нашия мироглед, убеждения и представи за настоящето и бъдещето.

 

Честит празник, скъпи приятели!“, се казва в текста, публикуван на Фейсбук страницата на Руското посолство.

 

И Украинското посолство поздрави България по случай Деня на светите братя Кирил и Методий.

 

„Днес България отбелязва голям празник – Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност“, написаха от украинското посолство на страницата си във Фейсбук.

 

„Този празник също се отбелязва днес и в Украйна и се нарича Денят на славянската писменост и култура“, подчертаха в своето изявление.

 

„Екипът на Посолство на Украйна в България поздравява всички просветители и будители – учители, учени, преподаватели, читалищни и музейни служители, журналисти, дейци на книжовността, просветата и културата. Желаем на всички здраве, творческо вдъхновение и много успехи“, казаха в заключение от украинското посолство.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3967 |23.05.2022 Огнян Гърков за Деня на Светите братя, вечността му, руското ерчене и спомен за акад. Лихачов . 0| 3123 |19.05.2022 Зам.-шефката на ЕК против изключенията за руското петролно ембарго . 0| 3234 |19.05.2022 Зеленски за руското лазерно оръжие: Всяват страх . 0| 3344 |14.05.2022 Варшава замрази сметките на руското си посолство

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads