Реклама / Ads
0| 6427 |04.08.2022 НОВИНИ

Честито първите 3,8 милиарда! Брюксел одобри първата европрограма за България за периода 2021 - 2027г.

.
Европейската комисия одобри първата европрограма за България в новия период 2021 - 2027. Брюксел даде ”зелена светлина” страната ни да може да усвои 3.8 млрд. лв. по програма ”Развитие на човешките ресурси” (2021-2027). Макар решението да става факт в мандата на служебното правителство, то реално е плод на работата на кабинета ”Петков”.
 

Бюджетът на програмата е в размер на повече от 3.8 млрд. лв., с които се очаква да бъдат подкрепени над 740 000 души в България, съобщиха още от социалното министерство.

 

Чрез изпълнението на Програма "Развитие на човешките ресурси" ще бъде предоставена подкрепа за развитие на работната сила в България и преодоляване на предизвикателствата пред пазара на труда. В следващите 7 години ще бъдат реализирани мерки, с които ще бъдат осигурени повече възможности за повишаване на квалификацията, знанията и уменията на заетите.

 

Най-уязвимите групи в обществото - безработни, хора с увреждания, хора, живеещи в бедност, деца, възрастни, представители на ромската общност ще получат подкрепа за пълноценно включване в икономическия и социалния живот на страната.

 

По ПРЧР ще бъде оказана подкрепа на уязвимите хора и техните семейства. Подкрепата ще бъде комплексна - от една страна ще бъдат създавани възможности за професионална реализация, а от друга - ще бъде подобрен достъпът им до качествени социални и здравно-социални услуги. Социално-икономическата интеграция на хората в неравностойно положение ще бъде насърчавана чрез увеличаване обхвата и качеството на предоставяните услуги. Планирано е идентифициране на индивидуалните нужди на всеки нуждаещ се и изготвяне на профили с най-подходящите за съответния човек мерки. С европейски средства ще бъдат предоставяни услуги и качествена грижа в общността или в домашна среда.

 

За първи път "Младежката заетост" е отделена в самостоятелен приоритет в програмата. С бюджет от над 735 млн. лв. ще бъдат реализирани мерки за идентифициране, информиране и мотивиране на неактивни младежи, включване в заетост, стажуване, чиракуване, обучения и подкрепа при първа работа. Индивидуален подход и комплексна подкрепа ще бъде оказана и за младежите в неравностойно положение на пазара на труда. Основната цел на мерките ще бъде улесняване на прехода от образование към заетост.

Общо 20 млн. лв. от Програма "Развитие на човешките ресурси" (2021-2027) ще бъдат насочени към проекти за социално експериментиране, изпитване и прилагане на социални иновации в областта на пазара на труда и на социалното включване. С част от средствата ще бъде насърчено изпитването и оценяването на иновативните решения, преди прилагането им в по-голям мащаб.

 

Предприятията на социалната и солидарна икономика могат да играят ключова роля за постигането на социални иновации. Чрез ПРЧР ще бъде подкрепена дейността на Компетентностен център за социални иновации. По този начин ще бъде подпомогнато развитието на социални иновации в предприятията на социалната и солидарна икономика.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2813 |28.07.2022 В Япония издигнаха паметник на първите ни олимпийски шампионки по художествена гимнастика . 0| 3473 |19.07.2022 След остри спорове: Две комисии към НС одобриха промени на договора за първите Ф-16 . 0| 9782 |17.07.2022 Криминалист разкри: Военен магистрат, близък до Гешев, е бил сред първите на катастрофата на Семерджиев . 0| 2806 |23.06.2022 Приключиха първите дейности по запълването на интерконектора с Гърция

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads