Реклама / Ads
0| 2716 |06.09.2022 НОВИНИ

България чества 137 години от Съединението под знака на съпричастност с пострадалите от наводненията

.
Източник: БГНЕС
На 6 септември честваме 137 години от Съединението на България – едно от най-значимите събития в нашата история. Дело, без което днешна България нямаше да я има в тази й цялост на картата на Европа.
 

След Берлинския конгрес от 1878 г. България е разделена на Княжество България и Източна Румелия. Българското население, останало под османска власт, се стреми към обединяване с освободените българи.

 

През 1880 г. е създаден Българският таен централен революционен комитет, който се заема със задачата да осъществи обединението на Княжеството с Източна Румелия. На 6 септември 1885 г. около 300 четници от Голямо Конаре тръгват към Пловдив, където е арестуван областният управител на Източна Румелия - Гаврил Кръстевич.

 

Създадено е временно правителство начело с д-р Георги Странски, което обявява присъединяването на Източна Румелия към Княжество България. Два дни по-късно княз Александър Батенберг с нарочен манифест утвърждава присъединяването на областта.

 

Денят е обявен за официален празник на страната с решение на Народното събрание от 18 февруари 1998 г.

 

Празникът ще бъде отбелязан с чествания и инициативи в цялата страна. Кулминацията на тържествата по традиция ще бъде на площад „Съединение“ в Пловдив от 20:30 ч. Президентът Румен Радев ще е там Пловдив, за да ще участва в тържествената церемония по повод 137-ата годишнина от Съединението. Историческият музей във Пловдив е със свободен вход днес.

 

Тази година обаче българите честват Съединението под знака на съпричастност с пострадалите от наводненията в карловските села и в село Трилистник преди дни.

 

Вече са организирани няколко кампании за дарения за семействата, останали без дом. Включиха се и украински доброволци. В района се доставят бутилирана вода, дезинфектанти и хранителни продукти. Най-голяма необходимост има от доброволци, които да помагат в разчистването на тоновете кал и дървета, които покриха разрушените улици и наводнените дворове. Повече от 600 души са заявили, че днес се включват в разчистването на къщите и улиците в опустошените селища. На място действат военни и аварийни екипи. Служебният премиер Гълъб Донев ще посети днес три от най-сериозно пострадалите от наводненията села - Богдан, Каравелово и Слатина. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2695 |05.09.2022 Радев увери Ковачевски, че България е зад “братска Македония” . 0| 2853 |05.09.2022 Осъдиха руски журналист на 22 години затвор за измяна . 0| 2738 |05.09.2022 България ще изнася ток за Северна Македония . 0| 5061 |05.09.2022 Евгений Кънев: В България има доказан монопол на петрола, няма политическа воля за справяне с него

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads