Реклама / Ads
1| 3152 |06.01.2022 НОВИНИ

Честваме 174 години от рождението на Христо Ботев

.
Христо Ботев
Отбелязваме 174 години от рождението на Христо Ботев. В Калофер, родния град на големия български поет и революционер, ще се състои митинг-поклонение. Слово ще произнесе вицепрезидентът Илияна Йотова.
 

Тържествената церемония ще започне с военен ритуал от двора на Националния музей „Христо Ботев“.


Музеят е изграден на мястото, където се е намирала последната къща на Ботевото семейство. Тя е била разрушена при опожаряването на подбалканския град през 1877 година.


По инициатива на калоферското гражданство и родолюбиви българи от цялата страна сградата е възстановена и е открита като музей през 1944 година.


В експозицията, която се очаква днес да бъде посетена от много хора, най-голям интерес предизвикват единствените запазени лични вещи на Ботев - джобен часовник и писалищни принадлежности. 


По традиция в днешния ден ще бъдат поднесени венци и цветя пред паметника на майката на великия българин Иванка Ботева, намиращ се в двора на музея. Ще прозвучи и първото Ботево стихотворение „Майце си“.


След митинга-поклонение пред мемориалния комплекс „Христо Ботев", извисяващ се над града, ще бъде положен „Гирлянд на славата“.


Във Враца с военен ритуал ще бъдат поднесени венци и цветя на паметника на Христо Ботев.

Някои от традиционните прояви във Враца, свързани с рождената дата на Христо Ботев се отлагат втора поредна година в условията на ограничителни мерки. Днес 174 годишнина от рождението на поета-революционер ще бъде отбелязана с военен ритуал по поднасянето на венци и цветя на паметника му в центъра на града.


Освен военнослужещи и представители на институции, своята признателност ще изразят и много врачани.

"Ботев е вселена, огън, жар, свобода, герой. На моите деца вече редовно им разказвам, че трябва да го знаят, да го помнят и ако могат от него да взимат този пламък".

"Ботев е откровеността, Ботев е това, което искаме да бъдем".

"Велик българин, с който трябва да се гордеем. За голямо съжаление днес липсват такива хора и затова сме на този хал", коментираха граждани на Враца.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 4729 |04.01.2022 ДПС 32 години по-късно: Тръгна към демокрация, стигна до олигархията . 2| 2872 |04.01.2022 144 години от Освобождението на София . 4| 3695 |03.01.2022 Тома Белев: Има 10 години безвремие в опазването на околната среда . 1| 3267 |01.01.2022 Еврото стана на 20 години

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads